O VUKU MANDIĆU PRIČA CEO SVET: Naš ponos bio deo tima koji je otkrio GRAVITACIONE TALASE! (FOTO)

- Posmatrani događaj nije samo prvo detektovanje gravitacionih talasa i potvrda Ajnštajnove teorije opšte relativnosti. To je i dokaz postojanja crnih rupa velikih masa, da mogu da postoje u paru (binarni sistemi) i da vode vrlo dinamičan život - rekao je dr Vuk Mandić za Fox

  • 21

Jedan od članova tima koji je otkrio gravitacione talase je i dr Vuk Mandić sa Univerziteta u Minesoti koji je poreklom iz Priboja, a detinjstvo je proveo u Crnoj Gori.

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Kada je Ajnštajn o ovome pričao niko mu nije verovao, a sada se tome divi cela planeta!

- Posmatrani događaj nije samo prvo detektovanje gravitacionih talasa i potvrda Ajnštajnove teorije opšte relativnosti. To je i dokaz postojanja crnih rupa velikih masa, da mogu da postoje u paru (binarni sistemi) i da vode vrlo dinamičan život, što znači da se u jednom trenutku mogu spojiti u jednu - rekao je Vuk za Fox.

Dr Mandić je bio među 1.000 naučnika iz 14 različitih zemalja koji su učestvovali u ovoj studiji, piše pribojonline.

Docent na katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dragana Ilić rekla je danas da je detektovanje gravitacionih talasa, pored toga što je potvrda Ajnštajnove opšte teorije ralativnosti, važno jer se dobijaju nove informacije o svemiru.

Ilić je agenciji Beta rekla da potraga za gravitacionim talasima traje već sto godina, jer "otkrivaju nove informacije o svemiru". Međunarodni tim naučnika objavio je juče da je detektovao gravitacione talase, čije je postojanje predvideo Albert Ajnštajn u opštoj teoriji relativnosti.

- Do sada se većina naših istraživaju bila zasnovana na elektromagnetim zračenjima i fotonu kao nosiocu informacije, a ovo je neki novi vid informacija. Ovo je prvi put da smo mi direktno uz pomoć instrumenata detektovali jedan od gravitacionih talasa. Bukvalno dobijamo novi vid informacija, koje govore o preraspodeli gravitacionog polja. To nam daje "nove oči" kojima možemo da posmatramo svemir - rekla je Ilić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loladiabola

    13. februar 2016 | 12:51

    Svaka čast... o ovakvim ljudima se piše a ne o plastičarama iz rijalitija!!! Puno srece u daljem radu.

  • Velislav

    13. februar 2016 | 12:55

    Veliki jevrejski lobi stoji iza Ajnštajnove teorije, jer uporno nastoje da niko ne obori njegovu figuru najboljeg naučnika svih vremena. Sa druge strane, postoji dosta dokaza da je bio običan šarlatan i da je vešto krao tuđa otkrića. Isto tako, osmeliće se kad tad neko da obori ovu teoriju. To važi i za Darvina...

  • Nikolas

    13. februar 2016 | 14:56

    O NJEMU PRICA SVET ALI KOD NAS NIJE BIO U PAROVIMA ILI NA FARMI I ZNACI -TO JE NEKI TOTALNO NEPOZNATI TIP!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA