DEJAN ŠUMADINAC kačio fotke svog sela na Fejsu, pa osvojio devojku sa JUGA AFRIKE! (FOTO)

Ona je Dejana i selo Dulene pronašla u Fejsbuk pretrazi, kada je ukucala svoje prezime. Tada je "iskočila" Fejsbuk grupa "Dulene- KG/Gledićke planine" i Maria se odjednom obrela u Srbiji, za koju nije znala ni da postoji

  • 10

Dejan Milenković (34), Šumadinac rođen u Nemačkoj, koji je pokrenuo akciju obnove i promocije zabitog sela Dulene, uspeo je da se o ovom mestu sazna sve do juga Afrike!

OVO JE ŠVABA ŠUMADINAC: Ono što hoće da uradi sa pradedovskim selom u Srbiji je NEVEROVATNO! (FOTO)

Dejan uporno putem Fejsbuk profila prikazuje lepote pradedovskog sela i čini sve da pokrene seoski turizam u Dulenu, ali nije očekivao da će mladu ženu, pravu Dulenku, da pronađe na drugom kraju sveta.

Njeno je ime D'Ulene Maria Vermeulen, a živi u gradiću Bredasdorp, na samom jugu Afrike!

Ona je Dejana i selo Dulene pronašla u Fejsbuk pretrazi, kada je ukucala svoje prezime. Tada je "iskočila" Fejsbuk grupa "Dulene- KG/Gledićke planine" i Maria se odjednom obrela u Srbiji, za koju nije znala ni da postoji.

Dejan kaže da ga je Maria odmah kontaktirala i pitala šta je to Dulene, a on joj poslao fotografiju table na kojoj piše ime sela - Dulene.

- Onda je počela da gleda fotografije i snimke na mom profilu, čitala je o čemu pišem, jer sve što postavim na Fejsbuk opišem na tri jezika - na srpskom, nemačkom i engleskom. Bila je oduševljena. Ta mlada žena nije znala ni gde je Srbija, a ne šumadijsko selo Dulene. Sada zna daleko više nego svi ostali na afričkom kontinentu - ponosan je Dejan Dulenac, koji je rođen i živi u Nemačkoj.

Foto: Facebook/ D Ulene Maria Foto: Facebook/ D Ulene Maria

D'Ulene Maria Vermeulen rekla je Dejanu da dosta putuje i već je uz njegovu pomoć počela da planira dolazak u Srbiju, naredne godine. Kaže da joj je najpre bilo smešno što se jedno selo zove kao ona.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Onda sam počela da razgledam na Dejanovom Fejsbuk profilu kako to selo izgleda. Nikada nisam videla onakve kuće, sve je tako pitomo. Gledala sam i snimke na kojima su bile i ovce, pa mi je delovalo kao iz knjige "Hajdi", o devojčici na planini koja živi u skladu sa prirodom. Posebno sam Dejana ispitivala o hrani, pa mi je objašnjavao i kako se suši ono meso na slikama, kako se pravi kajmak kod vas i zašto su te ovce iz sela Dulene tako posebne. Dejan mi je pričao da jesu, mada mi to nije baš najjasnije - rekla je D'Ulene Maria.

Foto: Facebook/ Dejan Milenković Foto: Facebook/ Dejan Milenković

Nakon što se upoznala sa lepotama Dulena, ona je počela svoje sunarodnike, deljenjem priloga putem Fejsbuka, da upoznaje sa šumadijskim selom.

Foto: Facebook/ Dejan Milenković Foto: Facebook/ Dejan Milenković

O Dejanu Milenkoviću Telegraf je pisao još avgusta prošle godine, baš zbog njegovog truda da da sve od sebe da selo oživi.

Foto: Facebook/ Dejan Milenković Foto: Facebook/ Dejan Milenković

Nakon tog teksta, o Dejanovoj ideji izveštavale su mnoge novine i televizije. Od tada se kod Dejana mnogo šta promenilo.

Foto: Facebook/ Dejan Milenković Foto: Facebook/ Dejan Milenković

- Sve sam bliže odluci da se vratim u Srbiju. Jesam ja u Nemačkoj rođen, tamo radim u očevoj firmi, ali sam čvrsto ubeđen da ću jednom moći da živim u selu mog oca, od seoskog turizma. Od kada je mene i moje selo Telegraf podržao prošlog leta, uradili smo mnogo. Kupili smo table za obeležavanje imena sela i okoline, očistili zapušteni bunar u seoskoj školi, uradili novu ogradu za školsko dvorište, koje će biti centar okupljanja turista - nabraja Dejan dodajući da je sve urađeno od para koje su meštani sami prikupili.

Foto: Facebook/ Dejan Milenković Foto: Facebook/ Dejan Milenković

On podvlači da promoviše Dulene nešto više od pola godine i da je već uspeo da pokrene izgradnju vikendica oko sela, čak njih pet. Jednu gradi Novosađanin, koji se sa selom upoznao opet putem Fejsbuka.

- Dva domaćina već nude sobe za prenoćište. Nije to mnogo, ali ako sam ja sa mojim Dulencima za pola godine postigao toliko, nemojte mi pričati da ne može - opominje Dulenac zahvaljujući kome će prva Afrikanka posetiti Dulene.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA