OVO ĆE SPREČITI GLAD U SVETU: Naučnici otkrili vrste pirinča koje su otporne na bolesti

Ostale potencijalne sorte će biti rezistentne na određene bolesti i štetočine i biće vrste koje će imati mnogo više hranljivih materija i vitamina

  • 6

Druga potencijalna "zelena revolucija", kako su je nazvali naučnici, zaseniće sve prethodne uspešne i bezusupešne hiljadugodišnje tehnike uzgajanja pirinča! Te tehnike sada su dopunjene DNA tehnologijom zahvaljujući kojoj će, kroz nekoliko godina, farmeri rešiti mnoštvo problema koji sada umanjuju proizvodnju zrnevlja kojim se hrani polovina čovečanstva. Naučnici su se u istraživanju oslanjali na mnoštvo sorti koje se nalaze na Filipinima, i zahvaljujući tehnologiji, uspeli da proizvedu preko 3.000 vrsti pirinča.

Sa novootkrivenim podacima, odgajivači pirinča će uskoro moći da proizvedu više sorti genotipova, mnogo brže i u mnogo težim okolnostima, rekli su za AFP naučnici uključeni u projekat.

 - Ostale potencijalne sorte će biti rezistentne na određene bolesti i štetočine, i biće vrste koje će imati mnogo više hranljivih materija i vitamina. Ovo će doprineti jačanju bezbednosi u ishrani - rekao je Kenet Meknali, američki biohemičar na Međunarodnom institutu za istraživanje pirinča, sa sedištem na Filipinima.

REVOLUCIJA: Naučnici uspeli da zaustave starenje!!!

Foto: flickr/Philippe Put Foto: flickr/Philippe Put

Od kada je prvi pirinač počeo da se uzgaja pre nekoliko hiljada godina, poljoprivrednici su pokušavali da poboljšaju prinose kroz razne tehnike sadnje.

Uzgajivači su u proteklim vekovima imali razne izazove, poput onih kako povećati prinose i otpornosti na bolesti, koje su uspeli da prevaziđu koliko-toliko ukrštanjem sorti. Međutim, nisu uspeli da saznaju koji geni izazivaju koje osobine, što su uz mnogo napora morali da nagađaju.

Najnovija otkrića u molekularnoj genetici obećavaju ubrzanje ovog procesa i eliminaciju velikog dela misterije, predviđaju naučnici uključeni u projekat.

- Možemo očekivati da će se razviti bolje vrste pirinča za manje od tri godine, umesto 12 koliko je bilo potrebno dok nije uvedena DNA selekcija.

Razvrstavanje genoma vodi dekodiranju DNA, naslednog materijala svih živih ćelija i organizama. Proces grubo porede sa rešavanjem ogromne slagalice sastavljene od milijardu mikroskopskih komada.

Naime, multinacionalni tim preuzeo je četvorogodišnji projekat  DNA dekodiranja. Započela ga je prvo u Kini BGI, najveća svetska firma koja se bavi razvrstavanjem genoma. Listovi tkiva iz uzoraka nacrtani su po uzoru banke gena u IRRI-ju u kojoj ima 127.000 vrsta, a otkrio ih je Mek Nelijev tim u svojoj laboratoriji u Los Banosu blizu Manile.

Foto-ilustracija: Wikipedia/David Monniaux Foto-ilustracija: Wikipedia/David Monniaux

REVOLUCIJA U KULINARSTVU: Stiglo je brašno od kafe! (VIDEO)

Neprofitna istraživačka jedinica osnovana je 1960. godine, a IRRI sarađuje sa vladama u cilju stvaranja naprednih sorti zrna.

(Telegraf.rs / Izvor:businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. februar 2016 | 18:16

    1PROCENAT BOGATIH IDIOTA IMA NOVCA KAO PREOSTALIH 99PROCENATA OBICNIH SMRTNIKA .SAD SU NAPRAVILI VELIKO DELO KAD 1MILIJARDA CRKAVA OD GLADI -DACE IM PIRINAC DA JEDU GENETSKI MODIFIKOVAN !!! PRAVA DEMOKRATIJA -MA NOSITE SE U P.M A ONI ZDERU KAVIJAR IZ IRANA !!!!!!

  • Tutor

    15. februar 2016 | 18:14

    GMO će iskoreniti glad u svetu tako što će prepoloviti populaciju planete Zemlje. Genocid kosmičkih razmera.

  • Ivan

    15. februar 2016 | 18:20

    DNA tehnologija? To je zapravo DNK tehnologija. Čist GMO. Monshato u najavi.... Nažderite se Vi tog superzdravog pirinča....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA