DIREKTOR CIA: Znali smo da ISIS sprema napad u Parizu, ali nismo mogli da ga sprečimo (VIDEO)

- Znali smo da sistem "svetli crveno". Znali smo da Islamska država pokušava nešto da izvede. Ali osobe koje su u to bile upletene iskoristile su najnovije dostupne načine za komunikaciju koje su bile skrivene od nas - rekao je Džon Brenan

  • 10

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan rekao je za CBS kako je CIA imala informacije da Islamska država planira napad samo par dana pre masovne pucnjave u Parizu, gde su teroristi ubili 130 ljudi.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NAPAŠĆEMO OPET, ZABORAVIĆETE 11. SEPTEMBAR I PARIZ: Džihadisti prete na novom snimku

Agencija i njeni saveznici bili su svesni da ISIS organizuje tajne aktivnosti pre napada u glavnom gradu Francuske, tvrdi Brenan, ali pokušaje da se osujeti napad zaustavilo je "sofisticirano" korišćenje enkriptovane komunikacije na internetu.

CIA JE PRE 15 GODINA PREDVIDELA KAKVA ĆE BITI 2015: Pogrešili za Rusiju i Putina, a evo šta su pogodili

- Znali smo da sistem "svetli crveno". Znali smo da Islamska država pokušava nešto da izvede. Ali osobe koje su u to bile upletene iskoristile su najnovije dostupne načine za komunikaciju koje su bile skrivene od nas - rekao je Brenan.

Nakon napada, Brenan je rekao svojim agentima da moraju "bolje da rade" kako bi sprečili da se tako nešto ikad ponovi.

- Moramo da radimo bolje. Moramo da imamo mogućnosti, tehničke sposobnosti, ljudske izvore - rekao je on.

- Verujte mi, obaveštajne agencije su zaustavile nebrojeno napada, teroriste koji su preseljeni iz Iraka u Siriju pa u Evropu. Zaustavili smo ih i blokirali, uhvatili i pritvorili i ispitali zahvaljujući vrlo dobrom obaveštajnom poslu - naveo je direktor CIA.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Brenan takođe veruje da Islamska država pokušava da organizuje napad i da pronađe metu u SAD.

- Očekujem da će pokušati da postave ljude, sredstva ili što god drugo im treba da izvedu ili potaknu ljude da izvedu te napade, jasno. Zato verujem da su njihovi pokušaji neizbežni. Ne mislim da je i njihov uspeh nužno neizbežan - rekao je Brenan.

Šef CIA otkrio je i da se redovno čuje s načelnikom ruske bezbednosne službe (FSB) Aleksandrom Bortnikovim, kao i da CIA ima direktan kontakt sa tom ruskom službom. Glavna tema njihovih razgovora jeste obaveštavanje ruskog predsednika Vladimira Putina o potencijalnim sukobima američkog i ruskog vazduhoplovstva u Siriji.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA