PAKAO JE POČEO KAD JE MOJ SIN NAPUNIO 13 GODINA: Stravična ispovest majke umrlog srpskog narkomana

- Zatekli smo ga u stanu, bez svesti. Nije nas to toliko uplašilo jer smo toliko puta prošli kroz isto, pa smo pomislili: "Još jednom u nizu". Ipak, ovo nije bilo "još jednom u nizu" već - poslednji put - priča majka dečaka koji je preminuo od droge

  • 47

Majka dečaka koji je počeo da se drogira sa 13 godina, a potom je od posledica narkomanije preminuo četiri godine kasnije, odlučila je da upozori roditelje da paze šta im rade deca i pokušaju da ih na vreme izvuku iz pakla droge. 

RASKRINKALI 150 DILERA IZ SRBIJE: Delili na ulici primerke CRNE KNJIGE sa svim IMENIMA!

- Sa 13 godina počeo je da koristi marihuanu, da bi s godinama prelazio na LSD, ekstazi i heroin. Laži, prevare, svađe i manipulacije, dugo su bili svakodnevica. Sve dok sebi nismo priznali da nam je sin zavisnik - ispričala je za Sremske vesti majka preminulog dečaka koja je želela da ostane anonimna.

UBIĆE NAS KOCKA, DROGA I RAKIJA: Povećava se broj zavisnika u Srbiji!

- Nisam mogla da zamislim, tačnije, nisam mogla da prihvatim da se moj sin drogira. Zato je važno da prihvatite, bez obzira da li će vas neko osuditi. Zašto? Da bi se na vreme suočili sa problemom, jer u suprotnom može da bude kasno.

Ona je upozorila da mnogi roditelji greškom misle da marihuana nije droga i da to ne znači nužno da će deca preći na nešto teže.

- Prve simptome koje sam primećivala bilo je buntovničko ponašanje. Nakon izvesnog perioda imao je i momente kada je bio nezainteresovan za život, nismo imali teme za razgovor, a onda je usledio agresivan period. Ali, iz veike ljubavi prema svojoj deci, uvek ćete im sve greške oprostiti i pronaći odgovor zašto je to tako?!

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Roditelji obično prekasno shvate da im deca imaju ozbiljan problem.

- Obično kada shvatite da je vaše dete u problemu, ono je tada već u istom dve do tri godine. Mnogi roditelji izgube zdravlje vrteći se stalno u krugu laži i manipulacija zavisnika. Pokušali smo u jednom centru za odvikavanje da pronađemo spas, borba je bila dugotrajna... Bude čist šest meseci, pa se opet vrati na isto. Loše društvo, stare navike.

Signal za brigu i pažnju, takođe može biti i ukoliko primetite da se vaše dete, prijatelj ili bliska osoba kreće u lošem društvu.

- Bio je na metadon terapiji, trajalo je to tako 4. godine. Krize su se smanjile, patnja je bila manja. Bilo je momenata kada je opet sa mnom vodio duge razgovore, bez tenzije i pritiska, kada je bio svoj! Ljubav, pažnja, razumevanje, sve to izgubi svoj smisao po ponovnom vraćanju u pakao droge.

Foto: FreeDigitalPhotos.net/marin Foto: FreeDigitalPhotos.net/marin

Ona upozorava i da droga utiče indirektno i na porodicu, a ne samo na ovisnika.

- Danas bi imao 25. godina. Prošle godine, avgust mesec je bio, nismo planirali putovanje jer smo želeli da budemo blizu njega, da se stvari opet ne izmaknu kontroli. Međutim, po povratku od prijatelja zatekli smo ga u stanu bez svesti. Nije nas to toliko uplašilo jer smo toliko puta prošli kroz isto, pa smo pomislili: "Još jednom u nizu". Pokušali smo da ga povratimo, dok nije pristigla Hitna pomoć, ali nažalost, ovo nije bilo "još jednom u nizu" već – poslednji put!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vesna

    17. februar 2016 | 15:05

    ne znam sta vam kazem ja sam majka deteta koje ima cerebralnu paralizu svaki dan se borim dabude srecan nista ne moze sam a kad zdrav i pametan mladic ovako upropasti svoj mladi zivot i zivot svojih najblizih dodje mi da crknem,

  • Milica

    17. februar 2016 | 17:49

    Drogirala sam se devet godina teškim drogama. Čista sam već 13 godina. Počela sam sa 14. Nisu ni mama ni tata bili krivi već rat, izbeglištvo, i sve što nas je snašlo. Brzo su saznali šta se dešava, ali mene nikada niko nije mogao zaustaviti. Batina se nisam bojala nikada. Ništa me nije moglo zaustaviti dok nisam sama odlučila da prestanem. Odlučila sam da prestanem jer sam dotakla dno dna. Moj savet je, dozvolite deci da dotaknu dno. Što ih duže štitite duže će im trebati da shvate šta sebi rade i duže će im trebati da požele da se izvuku. Nisu roditelji krivi za sve. Ja sam na rehabilitaciji bila 17 meseci i jedna od stvari koju sam morala da naučim je da preuzmem odgovornost za svoja dela. Roditelji su jedino krivi sto pokušavajući da pomognu detetu odmažu jer produžuju deci medeni mesec sa drogama. Možda vam ima smisla, možda ne. Ja pričam iz ličnog iskustva.

  • Realno

    17. februar 2016 | 12:31

    Veliki problem,pre svega lakoca nabavljanja narkotika,nedovoljna i losa edukacija kao i drustvo(mediji). Tacno se zna u kom kraju ko prodaje sta,mnogi krecu sa vikend zezanjima pa zavrse u paklu. Ko je i u toj vikend prici,mora da ima jaku psihu i volju da ne napravi sebi problem. U svakom slucaju dok se drzava ne pozabavi sa narko bandama,skole sa edukacijom,mediji sa prosto receno manje Kristijana i ostalih krimi likova mozda bi moglo da se krene napred ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA