80

NOVI ZAKON: Ko ne vakciniše dete kazna i do 150.000 dinara!

Vakcinacija je i prema prethodnom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bila obavezna za svu decu, pa i kad roditelj odbija da vakciniše dete. U slučaju odbijanja, kazna je do sada bila od 20.000 do 50.000 dinara

Beba, MMR, vakcinacija dece
Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje čak tri puta veću kaznu nego prethodni, u iznosu od 150.000 dinara, ukoliko se odbije obavezna imunizacija, odnosno vakcinacija.

U Srbiji nikad veća POMAMA za VAKCINOM PROTIV GRIPA!

Vakcinacija je i prema prethodnom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bila obavezna za svu decu, pa i kad roditelj odbija da vakciniše dete. U slučaju odbijanja, kazna je do sada bila od 20.000 do 50.000 dinara, prenosi Blic.

Kalendar vakcinacije se ne menja, a on obavezuje svu decu koja se upisuju u školu da su prethodno uredno vakcinisana. Veće kazne za one koji se ne vakcinišu, što uključuje i roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, propisane su zato da bi politika uvođenja obavezne vakcinacije bila uspešnija – kaže pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović.

On još navodi da građani ovo ne smeju da shvate kao nameru da se popuni budžet novcem od kazni.

Panajotović podvlači i da deca koja nisu uredno vakcinisana neće moći da se upišu u osnovnu školu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Sva deca pred upis u školu moraju biti vakcinisana. Ukoliko nisu vakcinisana na vreme, vakcinacija će se obaviti naknadno. Jedno nevakcinisano dete predstavlja opasnost za drugu decu u kolektivu koja su vakcinisana, a to ne smemo da dozvolimo – kaže Panajotović.

Inače, u Zakonu o zaštiti stanovništva sprečavanje obavezne imunizacije smatra se prekršajem. Prema ovom zakonu lekari su dužni da obaveste sanitarnu inspekciju ukoliko roditelji odbiju da vakcinišu svoje dete.

Da li redovno vakcinišete svoju decu?

Da li redovno vakcinišete svoju decu?

Hvala Vam što ste glasali.

Zatim inspektori zovu roditelje i šalju im rešenje o obaveznoj vakcinaciji, a ako i tada svoje dete ne vakcinišu, sledi im kazna propisana zakonom.

Roditeljima se tada može skinuti novac sa računa, zapleniti imovina, ili se mogu poslati na prinudni rad. Inspekcija automatski zove nadležni Centar za socijalni rad, te se u krajnjem slučaju donosi rešenje o zanemarivanju razvoja deteta.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Deca, Kazna, Plaćanje, Roditelji, Vakcinisanje
Popularni komentari
 • m
  mil

  Gluposti od ove vlasti,samo ih novac zanima. Zasto ne objavite spisak zemalja gde vakcinacija nije obavezna. Ovi bi da eksperimentisu na nasoj deci,a to jedino mogu nazvati izdajom i zasto bi se vakcinisani bojali nevakcinisanih, pa zar ih vakcina ne stiti? Ko je ovde lud?

 • ?
  ?

  Platicu kaznu ali decu ubijate vakcinom to se dobro zna, tiho ubijanje populacije

 • j
  jel to pocetak

  Sta je sledece. Oduzimanje dece po nahodjenju drzave. Taman da se radi o vakcini za vecni zivot, roditelj je taj koji je stvorio svoje dete i odlucuje o svom detetu dok ne odraste. Cak i kad odrastu roditelji vode racuna o svojoj deci. Kolko penzionera izdrzava svoju decu i njihove porodice. Tu drzave nema nigde ali zato kad zabada nos de joj nije mesto eto je. Uvek spremna da nesto naplati. Ni pod kojim izgovorom se nesme dozvoliti ovako nesto.

foto dana

video dana