NA DANAŠNJI DAN JE KRENULO BALKANSKO LUDILO: Ovim pucnjem je počeo krvavi rat

Pre 24 godine, na današnji dan, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić ubio je srpskog svata Nikolu Gardovića, što je predstavljalo okidač za rat u BiH

Ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, 1. marta 1992. godine, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je predstavljalo uvertiru u građanski rat u BiH.

KRVAVA SVADBA: Zločin kojim je pre 21 godinu počeo građanski rat u BiH! (FOTO) (VIDEO)

U BiH 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti, na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za izlazak iz tadašnje SFRJ i u Federaciji se taj dan obeležava kao “dan nezavisnosti”, dok s druge strane Srbi u Republici Srpskoj ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa, kao i sećanje na stravičan zločin i ubistvo srpskog svata na Baščaršiji.

Pripadnik “zelenih beretki” Ramiz Delalić pucao je na srpsku svadbenu povorku na Baščaršiji, ubio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića.

Nakon vesti o incidentu, paravojne formacije sarajevskih Srba su uspostavile patrole i kontrolne tačke, stvorivši tako tenzije koje će sa vremenom eskalirati do otvorenih oružanih sukoba između Srba i Muslimana. Tako je ovaj događaj bio jedan od povoda za početak ratnih sukoba u Sarajevu, jer su kao odgovor na ovo ubistvo naoružani Srbi iste večeri podigli barikade po Sarajevu, a u razdoblju od 1. do 5. marta podigli su barikade i u bosanskohercegovačkim gradovima Šamac, Derventa i Odžaci.

Da podsetimo, venčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur obavljeno je u 14.30 časova u Hramu Preobraženja Gospodnjeg na Pofalićima u opštini Novo Sarajevo. Kada je svatovska kolona ulazila u dvorište Stare crkve, pored svatova se zaustavilo belo putnično vozilo marke "golf" u kome su se nalazila četvorica, među kojima je bio i Ramiz Delalić, zvani Ćelo. Oni su izašli iz vozila i nasrnuli na mladoženjinog oca, starog svata Nikolu Gardovića.

Delalić je pokušao da starom svatu, odnosno barjaktaru Nikoli Gardoviću, oduzme svatovsko znamenje, zastavu Srpske pravoslavne crkve, nakon čega je došlo do komešanja u svatovskoj koloni.

Printskrin: RTRS Printskrin: RTRS

BIH SLAVI DAN NEZAVISNOSTI: Obeležava se najznačajniji dan u modernoj istoriji ove države

Tada je Ćelo otvorio vatru iz pištolja i smrtno ranio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića, dok je njegov saučesnik ranio sveštenika SPC Radenka Miković, mladoženjinog zeta. Odmah nakon otvaranja vatre, napadači su pobegli odnoseći sa sobom zastavu Srpske pravoslavne crkve koju su spalili. Nikola Gardović je preminuo od nanesenih rana nekoliko minuta kasnije u kolima Hitne pomoći.

Svedoci su kao napadače i saučesnike napada i ubistva prepoznali i Suada Šabanovića iz Zvornika, te Muhameda Švrakića, sina osnivača “zelenih beretki” Emina Švrakića, a četvrti napadač je Taib Torlaković.

Delalić je odmah nakon početka ratnih sukoba u Sarajevu postao komandant Devete muslimanske brdske brigade Armije BiH, a od Alije Izetbegovića je za zasluge primio pištolj sa posvetom.

Printskrin: RTRS Printskrin: RTRS

Za ubistvo Nikole Gardovića još uvek niko nije odgovarao. Ramiz Delalić je ubijen u Sarajevu 27. juna 2007. godine, oko 23.30 sati. Policija Federacije BiH je izjavila da je ubistvo bilo deo obračuna kriminalaca u Sarajevu.

Pored Ramiza Delalića, za saučesništvo u ubistvu su optuženi Suad Šabović i Taib Torlaković. Taib Torlaković je ubijen u obračunu kriminalaca u Sarajevu, tako da nije prisustvovao suđenju, a Suad Šabović se tokom suđenja nalazio u Italiji, pa je amnestiran.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Курсула

    1. mart 2016 | 13:14

    Па ето,направили сте референдум,изгласали независност,мимо воље једног народа.Тражили сте рат,добили сте рат.Али зато сте много тога изгубили,отишло у неповрат.Сад уживајте и славите 1.март али само у тој другој половини БиХ.Нас у нашој половини то не занима. ЖИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА!

  • Zoran

    1. mart 2016 | 13:12

    Šta su tražili to su i dobili,eto im je država i zastava i himna bez teksta.

  • Bosanac

    1. mart 2016 | 13:35

    Ne zaboravite vi iz Republike Srpske da ste jos uvijek zivite u Bosni i Hercegovini :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA