NAJJEZIVIJA PRIČA U SRBIJI: Teško bolesna Gala (11) je pala i povredila se, A NIKO IZ ODELJENJA JE NIJE POZVAO DA PITA KAKO JE!

Gala je i pored svoje teške i neizlečive bolesti, pri kojoj joj se koža ljušti i stvaraju rane pri najmanjem dodiru, odlična učenica i uspešno učestvuje na raznim takmičenjima

  • 28

Priča o devojčici Gali Savić (11) učenici 5. razreda OŠ “Ivan Goran Kovačić“ iz Subotice, potresla je javnost jer su "školske drugarice" ove devojčice koja boluje od teške i neizlečive kožne bolesti pokušale da je preko Fejsbuk peticije i grupe na viberu izbace iz škole.

- Gala je danas bila u bolnici, pala je kada je krenula u školu i njeno stanje nije dobro. Rane su sve vidljivije, teško je povređena. Nakon današnjeg pada leži čitavo popodne, ne može da ustane, a neće moći ni narednih par dana. Razredna je uredno obaveštena. Niko od učenika je nije kontaktirao, ni da čuje kako je, ni da prenese šta je u školi bilo - ispričala je za Telegraf majka Đorđija Aksentijević.

Slučaj male Gale nije nešto što se dešavalo samo u poslednjih nedelju dana, kako su pisali pojedini mediji.

- Pritisak koji se vrši na moje dete je konstantan, počeo je još prošlog septembra kada je Gala krenula u peti razred. Nakon poruke koje su devojčice napisale - da Gala više ne dolazi u školu, bilo je dovoljno da reagujem - priča nam gospođa Aksentijević:

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Kada mi je ispričala o problemu koji ima u školi, ja sam reagovala. Razgovarala sam sa direktorom, razrednom, psihologom, Gala je takođe išla na razgovore, međutim problem nije bio u Gali, a to im je samo dalo "vetar u leđa" da nastave da je pritiskaju - priča majka ove devojčice.

- Interesantno je navesti i da se škola "bavila" radom s odeljenjem u kojem je devojčica sa zdravstvenim problemom u "cilju razvijanja njihove empatije" upravo u vreme dok su pripreme za peticiju bile u jeku. Takodje, indikativno je i da postojanje ovih aktivnosti nije uočio niko od nastavnika, ostalih zaposlenih u školi, ili roditelja, već devojčica o kojoj je reč i njena majka, odnosno moja Gala i ja - napisala je Galina majka na svom Fejsbuk profilu.

- Odlučila sam da javno na svom profilu upoznam prijatelje sa ovim događajem, da bi Gala videla da nije za osudu to što je ona bolesna, već postupak njenih "drugarica", takodje, da bi devojčice koje su to uradile videle isto, budući da poslednja peticija nije izolovan događaj, već je u pitanju pritisak grupe koji je trpela od početka školske godine - piše ona.

 

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Takođe, postoje i druga deca koja su trpela pritiske, čak je postojala i lista ko je sledeći nakon Gale, pa naredni za izbacivanje iz škole. Nekoliko devojčica koje su bile uključene u ovu grupu očigledno su želele da menjaju svoje okruženje i da ga prilagođavaju svojim potrebama.

- U školi su reagovali, i direktor je utvrdio da ta grupa postoji - priča nam Galina majka, i dodaje: - Sada nikom nije dobro, ni roditeljima jer se zna koja deca idu u tu školu, ni toj deci nije dobro, ni meni, ni Gali nije dobro. Žao mi je i tih devojčica jer je to bila takva klima i situacija koja ih je povezivala.

Pre nekoliko meseci, ova grupa je mobilnim telefon i snimala Galu kako u pratnji svoje majke ide i dolazi u školu.

I direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" , Nenad Mirkov, kaže da su preduzete hitne vaspitne mere:

- Razredni starešina je sazvao roditeljski sastanak, svi roditelji su osudili ovakvo ponašanje. Nadamo se da do ovakvih situacija više neće dolaziti jer moramo svi zajedno da delujemo i mi kao ustanova i roditelji i deca - kaže Mirkov.

Devojčice su se pokajale i žale zbog onoga što su uradile, objasnio nam je direktor škole.

Galina majka, međutim, kaže, da bi se mnogo bolje osećala da iz školske uprave kažu da bilo je propusta.

- Ko je kriv, deca? Ne mogu deca biti kriva, to je državna ustanova, vaspitno-obrazovna koja je u obavezi da postavi pravila ponašanja za sve učenike - kaže Galina majka, i dodaje da se Gala odlično slaže sa ostatkom razreda.

Gala je vredna i marljiva, svestrana i znatiželjna devojčica. I pored svoje teške i neizlečive bolesti - bulozne epidermolize, retkog oboljenja kože koje čini da se koža ljušti i da se stvaraju rane pri najmanjem dodiru, ona je odlična učenica. Prošle nedelje osvojila je drugo mesto na gradskom takmičenju iz matematike, obožava da radi na računaru, a glavna vanškolska preokupacija joj je montiranje video klipova za Jutjub.

Niko nema primedbi na nju, na njeno ponašanje, učenje, vaspitanje, do činjenice da je bolesna. Problem je dermatološki, fizički, te ne ometa bilo koga u razredu u praćenju nastave ili bilo čemu drugom.

- Šta se dešava s prosvetom, institucijama u Srbiji, ljudima, decom - pita se ova očajna žena.

Još jedan oblik vršnjačkog nasilja uznemirio je Srbiju, zabrinuo roditelje, uplašio decu. Potrebno ja da svi reagujemo. Jer, kako kaže Galina mama, bolest nije i ne sme nikada biti za osudu!

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N. S

    1. mart 2016 | 17:43

    Užasno je ponašanje, tako ipak male dece. Šta znači, to, plakale? Pa šta ako su plakale? I treba da plaču. One su isuviše male, a postupak ipak nije naivan. To glumljenje ludila, pogrešile su, kaju se, je čisto licemerje. One misle isto kao i pre, a to govori upravo to ne zvanje, sad kad se devojčica povredila. Sad gospoda psiholozi, pedagozi i ostali zi, neka pokažu, šta su naučili na svojim predavanjima. Da prestanu da palamude o pravima deteta, kad ga oni PRVI ne poštuju. Gde su prava bolesne devojčice, da ide u školu, da uči da se takmiči i na kraju da živi to svoje najlepše doba. Oni su DUŽNI da to reše. Neverovatno je da ne postoji kazna za te balavice. Da postoji. Ko brine o Galinom emotivmom stanju, niko sem mame. a oni sad brinu, // pa kako će to na njih delovati? Kako? Onako kako su zaslužile. Roditelji na scenu, da ih dobro IZLUPAJU, i nikada se više neće tako ponašati. To je u takvim slučajevima, PRAVA TERAPIJA.

  • Milica Jerinic

    1. mart 2016 | 17:44

    Sramota, tako pametna i lepa devojcica. Ljudi su primitivni a tako vaspitavaju i dece. Veliki pozdrav zs devojčicu. Samo hrabro napred.

  • Boki

    1. mart 2016 | 17:38

    Niko od matorih nece kolegu da pita kako je kad je bolestan, kako od dece tako nesto ocekivati kad ih takvi roditelji vaspitavaju. Danas svako gleda svoja posla i ne zanimaju ga tudje muke, to je zapadnjacki trend.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA