UJEDINIO JE SLOVENSKA PLEMENA I DONEO IM HRIŠĆANSTVO: 1001 godina od smrti kneza Vladimira (FOTO)

Oni koji budu imali prilike da posete hram na Vračaru, moći će i da pogledaju fotografije i holograme iz perioda Kijevske Rusije

  • 14
Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

U kripti hrama Svetog Save otvorena je izložba posvećena velikom knezu Kijevske Rusije - Vladimiru, kojom se obeležava 1001 godina od njegove smrti. Na njoj su predstavljene zanimljivi eksponati koji oslikavaju njegov život, rezultate njegove delatnosti, tadašnji život i dostignuća Kijevske Rusije - Ukrajine

UKRAJINSKI AMBASADOR U SRBIJI ZA TELEGRAF: Srbija i Ukrajina su prošle kroz slične patnje, sada idemo zajedno u EU (FOTO)

Sudbina kneza Vladimira je bila teška, a put ka vlasti dugačak i komplikovam. Prelomni momenat u njegovom životu je bio kada je primio hrišćanstvo 988. godine i kada je pokrstio sve teritorije kojim je vladao. Nakon primanja vere, knez Vladimir je postao iskren i verni hrišćanin, prosvetitelj Kijevske Rusije, zaštitnik siromašnih i gladnih, mudri i pravedni vladar jedne od najmoćnijih država tadašnjeg sveta.

Izložbu "Vladimir Krstitelj – Veliki knez Kijevski" zajedno su otvorili Nj.E. ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrović i Vladika Srpske pravoslavne crkve Arsenije.

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

- Knez Vladimir znači mnogo Ukrajincima jer je doneo hršćanstvo u našu zemlju. Kada se rodio bio je pagan, kao i svi ljudi u tadašnjoj Ukrajini, sve do njegove 25-26 godine. Tada je u nekom momentu želeo da Kijevsku Rusiju približi ostatku Evrope, kao i da ujedini različita slovenska plemena kako bi stvorio jednu državu, naciju i monarhiju. Imao je tri mogućnosti, ili da ostane pagan i da je proglasi zvaničnom verom, ili da se približi Rimu i papi, ili da se obrati Konstantinopolju. Odabrao je Konstantinopolj. Proces pokrštavanja nije bio lak, a jedna od legendi govori da je sav narod iz Kijeva u to vreme, doveo do reke i pokušao da ih pokrsti - rekao je za Telegraf ambasador Ukrajine u Srbiji.

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

Na inicijativu ukrajinske ambasade da priredi izložbu posvećenu knezu Vladimiru, SPC je rado prihvatila i podržala je. U čast patrijarha Irineja, okupljenima se obratio i vladika Arsenije i istakao da je ova prva izložba u čast kneza Vladimira veoma značajna.

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

Oni koji budu imali prilike da posete hram na Vračaru, moći će i da pogledaju fotografije i holograme iz tog perioda ukrajinske istorije.

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

Originalna izložba uključuje oko 250 originalnih predmeta iz fondova Nacionalnog muzeja istorije Ukrajine i Instituta arheologije Nacionalne akademije nauka Ukrajine. Izložbu čine i zanimljive fotografije, mape, čestitke, umetnička dela. U Srbiji je taj deo izložbe prikazan na slikama (22 komada).

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

Drugi deo izložbe čine unikatni hologrami, na kojima su prikazani predmeti iz perioda pre hrišćanskog doba Kijevske Rusije i posle ulaska u hrišćanstvo, sačuvane iz Desjatine crkve ili predate iz Kijevo-Pečerske Lavre.

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

Spoj fotografija i holograma na najbolji način prikazuje uporednu analizu života Kijevske Rusije pre i posle dovođenja hrišćanstva na njenu teritoriju.

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

Izložba "Vladimir Krstitelj – Veliki knez Kijevski" traje do 7. marta i pozivamo vas sve da je posetite i vidite bogatu i mnogovekovnu istoriju hrišćanske Ukrajine, njene zanimljive kulturne običaje i svakodnevni život, kao i ulogu kneza Vladimira u razvoju hrišćanske Ukrajinske Rusije. Pritom, imaćete priliku da zavirite u kriptu hrama Svetog Save, čiju lepotu upotpunjuju predmeti sa izložbe i daju jedinstven utisak.

(N. Ivanovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovan

    2. mart 2016 | 13:34

    ne mogu da verujem da germansko bečka škola još važi, i dalje je zabluda da su sloveni bili u plemenima a zapadnjaci imali kulturu države a upravo je obrnuto bilo za šta postoje hiljade dokaza na čitavoj planeti ali džaba kad to nekom odgovara

  • Dag

    2. mart 2016 | 12:58

    I danas je Kijexsko Pecerska Lavra, jedna od najvecih, svetinja -pravoslavlja... (Imao sam priliku, da je posetim.Nikada necu zaboraviti, katakombe. sa mumijama svetaca,osvetljene, samo svetloscu svece ,koju sam drzao u - ruci.)... .

  • Mirko

    2. mart 2016 | 11:05

    Lepa izložba, vredi pogledati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA