NA OVE LJUDE SVI TREBA DA SE UGLEDAMO: Odvajaju od usta da siromašni đaci doručkuju i idu na ekskurziju!

Desilo se da detetu premine roditelj, razredni starešina ode na sahranu, pa tamo sazna da dete živi bez struje i vode u kući

  • 7

Zaposleni u kragujevačkoj Politehničkoj školi već šestu godinu pomažu svojim siromašnim učenicima izdvajajući deo plate, pa su osnovali i fond za tu namenu. Na to ih je muka naterala. Kažu da ipak ono najbitnije nisu pare, nego briga.

Prikupljeni novac učenicima obezbeđuje besplatan doručak ili prevoz, nekima ekskurziju, nekima odlazak na matursko veče. Siniša Kojić, direktor škole, insistirao je najpre da bude jasno da novac u Fond za pomoć učenicima daju zaposleni škole, a ne samo profesori.

- Kada smo pre šest godina i počeli da prikupljamo novac startovali smo zbog deteta koje je, dok je napolju padao sneg, bilo u pocepanim platnenim patičicama. Posle toga bilo je novih slučajeva. Tada smo rešili da osnujemo fond - kaže Kojić.

Jasmina Čobanović, sociolog i koordinator fonda objašnjava da je u Politehničkoj školi vrlo razvijen sistem podrške deci, a prvi koji obraćaju pažnju na materijalni status učenika su razredne starešine. Prvi saradnici razrednih starešina su deca, drugovi iz odeljenja, jer ima mnogo đaka koji kriju svoje siromaštvo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za sve se sazna tek kada deca postanu svesna da njihov školski drug tri meseca nije viđen kako kupuje doručak ili se dete samo onesvesti. Ispostavi se da je od gladi. Jasmina Čobanović kaže da je teško otkriti siromaštvo, još teže kada su u pitanju deca sa sela.

- Seljak je zatvoren, ne žali se, ćuti kada nema, krije to. Kriju i deca. Dešava se čak da siromašni roditelji, kada treba nešto da se plati, prvi plate. A zapravo, žive izuzetno teško. U nekim situacijama saznavali smo za loše uslove života dece potpuno neočekivano. Desilo se da detetu premine roditelj, razredni starešina ode na sahranu, pa tamo sazna da dete živi bez struje i vode u kući - kaže Jasmina Čobanović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Fond za podršku učenicima Politehničke škole od lane sarađuje sa Crvenim krstom. Pred novu godinu u školu je stiglo 10 paketa sa hranom i sredstvima za higijenu.

Škola takođe đacima pomaže i besplatnom užinom, koja za oko 15 dece stiže iz Crvenog krsta. Škola je ove godine obezbedila 22 besplatne mesečne karte, deci koja do škole putuju više od 10 kilometara.

Jedan od učenika Politehničke, koji je dobio pomoć iz ovog fonda, kaže da je pitanje da li bi uopšte mogao da završi srednju školu da nije dobio pomoć.

- Dobijam markicu koja mi služi za prevoz pošto putujem u oba prvaca oko 14 kilometara. Pošto stanujem u kolektivnom centru, sa majkom i sestrom, nisu nam neka primanja da bih ja mogao svakog meseca da kupujem markicu - kaže ovaj mladić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U Politehničkoj školi ima i dece kojoj mnogo toga treba, ali ne žele da koriste novac iz učeničkog fonda. Oni hoće sami da ga zarade. Jedna učenica ima dodatni posao, radi u samoj školi. Telegraf neće navoditi šta ova mlada devojka radi zbog zaštite njene privatnosti.

- Želim da ovako pomognem roditeljima. Tako mi je lakše. Ja želim da zaradim ono što dobijem, a ne da mi neko da - kaže ova srednjoškolka.

Na pitanje šta je najveći uspeh fonda direktor, Kojić, kaže da to nije novac, nego briga i da je to ono ključno u celoj priči.

- Ovde je možda najvrednija briga, koja nije samo formalna, samo da se kaže- mi brinemo o vašoj deci. Teško da su presudne pare. Ne možemo mi deci da damo dovoljno para da bi ih izvukli iz problema - objašnjava direktor Politehničke škole.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U godinama za nama kragujevački profesori i zaposleni olakšali su živote mnogo đaka. Škola je imala učenika sa sela, čiji je jedini roditelj bio teško bolestan.

Detetu su nastavnici plaćali prevoz i doručak u školi, a u njihovoj seoskoj prodavnici su otvorili račun da porodica može svakoga dana da kupi hleb i mleko. Siromašni učenici ne plaćaju proslavu maturske večeri, a iz fonda im škola pomogne da kupe nešto od garderobe za to veče. Neka deca uz pomoć škole idu i na ekskurzije.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    3. mart 2016 | 20:00

    Svaka čast na humanom gestu.

  • Spawn

    3. mart 2016 | 20:08

    Nazalost doslo je takvo vreme ali na srecu jos uvek ima dobrih ljudi i dok je njih bice i nade za tu decu.

  • Gaga

    3. mart 2016 | 20:35

    Kamo srece kad bi i niski profesori malo razmisljali o svojim studentima a i njihovom materijalnom stanju a ne da se izivljavaju nad njima. Svako ima privatnih problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA