Pao Dinkićev "MUZIČKI DINAR": Ustavni sud Srbije ga proglasio nevažećim!

Za razliku od UGOSTITELJA korisnici iz oblasti ZANATLIJA (frizerske radnje, saloni lepote, pekare i sl.) neće biti u obavezi da plaćaju naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma

  • 4

Ustavni sud Srbije oborio je promenu Zakona o autorskom i srodnim pravima donetu 2012. godine na inicijativu Mlađana Dinkića. Promena kojom je ograničena visina naknade za korisnike iz oblastni javnog saopštavanja muzičkih dela, interpretacija i fonograma (tzv. muzički dinar koji se naplaćuje korisnicima iz oblasti ugostiteljskih objekata) proglašena je - NEUSTAVNOM!

Za razliku od UGOSTITELJA, koji će uskoro morati da plaćaju naknadu po tarifi koju utvrde reprezentativna udruženja, uz podršku Zavoda za intelektualnu svojinu korisnici iz oblasti zanatlija (frizerske radnje, saloni lepote, pekare i sl.) i dalje neće biti u obavezi da plaćaju naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma.

Dinkić predlaže jeftiniji muzički dinar

Unija diskografa Srbije (UDS) poslala je ovim povodom zvanično saopštenje javnosti, koje prenosimo u celosti:

- Unija diskografa Srbije (UDS) saopštava javnosti da je Ustavni sud Srbije utvrdio da nisu u skladu sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima donetim 2012. godine kojima je ograničena visina naknade za korisnike iz oblastni javnog saopštavanja muzičkih dela, interpretacija i fonograma (tzv. muzički dinar koji se naplaćuje korisnicima iz oblasti ugostiteljskih objekata, kao što su kafići, restorani, klubovi, splavovi, hoteli, tržni centri, diskoteke i sl.). Ustavni sud je takođe utvrdio da Kategorizacija korisnika koji vrše javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma (tzv. muzički dinar) koju je prema Zakonu o autorskom i srodnim pravima izvršilo reprezentativno udruženje korisnika za teritoriju Republike Srbije, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Unija diskografa Srbije - logo

Unija diskografa dalje navodi, da za razliku od muzičkog dinara za ugostitelje, ostaje na snazi odredba Zakona o autorskom i srodnim pravima da korisnici iz oblasti zanatlija (frizerske radnje, saloni lepote, pekare i sl.) nisu u obavezi da plaćaju naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma.

Ovde možete pročitati zvaničnu i originalnu odluku Ustavnog suda Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobi

    3. mart 2016 | 13:49

    Ovog Barona niko ne goni za ucinjene malverzacije.Zivi lepo od pokradenih para i racuna na Sejselima,steta sto nema ni kucu ni macu da im ostavi u zaledjini,sto je od naroda uzeo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA