ISTANBUL GORI: Erdogan preuzeo kontrolu nad listom "Zaman", građani besni izašli na ulice (FOTO) (VIDEO)

Ovaj potez protiv novina "Zaman" načinjen je nakon što je policija pritvorila prominentnog biznismena zbog navoda o finansiranju "Gulenove terorističke grupe", kako su rekli tužioci

  • 10

Turske vlasti preuzele su kontrolu nad listom "Zaman", koji je podržavao uticajnog protivnika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Fetulaha Gulena, koji se nalazi u SAD, javile su agencije.

BUDUĆNOST MEDIJA JE U ONLAJNU: Britanski "The Independent" prestaje da izlazi u štampanom obliku

Imenovani su novi administratori koji će uređivati novine "Zaman" na zahtev istanbulskog tužioca.

Nije za sada jasno da li će ova odluka uticati i na list koji se štampa na engleskom jeziku "Today''s Zaman", prenose agencije.

Ovaj potez protiv novina "Zaman" načinjen je nakon što je policija pritvorila prominentnog biznismena zbog navoda o finansiranju "Gulenove terorističke grupe", kako su rekli tužioci, navodi Reuters.

Erdogan optužuje Gulena da kuje zaveru protiv vlasti gradeći mrežu pristalica u sudstvu, policiji i medijima. Gulen je negirao ove optužbe.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Erdogan je optužio Gulena i da pravi paralelnu državnu strukturu, dok su vladini zvanični optužili Gulenove pristalice da rade sa Kurdskom radničkom partijom.

Njih dvojica su bili saradnici dok policija i tužilaštvo koji su bili simpatizeri Gulena nisu otvorili kriminalnu istragu protiv Erdoganovih bliskih saradnika 2013. godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ovo je kraj medijske slobode u Turskoj. Mediji su uvek bili pod pritiskom, ali nikada nije bilo ovako javno. Preuzimanje lista je protivno ustavu, posebno ako nema osnova za to - rekao je Sevgi Akarčesme, urednik lista "Today''s Zaman".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

"Zaman" je najprodavanija turska novina, a prema portalu MedyaTava koji prati rad medija, od početka ove godine do kraja februara prodato je 650.000 primeraka.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Stotine pristalica okupilo se ispred prostorija redakcije "Zamana" noseći tursku zastavu i natpise "Dalje ruke od mojih novina", te "Slobodni mediji ne mogu biti ušutkani".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DarkoX

    5. mart 2016 | 04:33

    Diktator

  • Popaj

    5. mart 2016 | 08:33

    Nema sta "demokratska "zemlja kojoj je glavni argument sila.Kod njih protesti su zabranjena rec.

  • Čiča- deda

    5. mart 2016 | 20:25

    Izgleda da je s turskom gotovo-uskoro kurdistan repulic indepedent

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA