9

DANAS JE 8. MART, ALI I VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Venici slave OBRETENJE GLAVE JOVANA KRSTITELJA!

Čudotvorna glava svetog Jovana Preteče, išla je od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme blagočestive carice Teodore, preneta u Carigrad

Srpska pravoslavna crkva  danas  praznuje obretenje glave svetog Jovana Krstitelja. Po želji i naređenju zlobne carice Irodijade, velikom i slavnom svetitelju su odsekli glavu. Pošto se carica plašila da će sveti Jovan da vaskrsne, ona nije dozvolila da mu se telo i glava zajedno sahrane. I tako je njegovu glavu zakopala na skrivenom mestu, duboko u zemlju.

Njena dvorkinja Jovana, nije mogla da trpi da glava božjega čoveka ostane na takvom mestu, iskopa je tajno, odnese u Jerusalim i sahrani na Gori Jeleonskoj. Pošto nije znao o svemu tome, car Irod kada je čuo priče o Isusu kako čini velika čudesa, uplaši se i reče da je to je Jovan koga je posekao i on je ustao iz mrtvih.

Da li ćete slaviti 8. mart ili Obretenje glave Jovana Krstitelja?

Da li ćete slaviti 8. mart ili Obretenje glave Jovana Krstitelja?

Hvala Vam što ste glasali.

Posle izvesnog vremena neki znamenit vlastelin poverovao je u Hrista, ostavio položaj i sujetu svetsku i zamonašio se,. Kao monah, s imenom Inokentije, nastani se na Gori Jeleonskoj baš na onom mestu gde je glava Krstiteljeva bila zakopana. Pošto je hteo da zida sebi ćeliju, on kopaše duboko i nađe zemljan sud i u njemu glavu, za koju mu se javi tajanstveno, da je Krstiteljeva. On je celiva i zakopa na tom istom mestu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kada car Konstantin Veliki prosveti sebe svetim krštenjem, i preko svoje majke svete Jelene očistio je  i obnovio sveta mesta u Jerusalimu.

Onda su dva inoka sa Istoka odlučila da otputuju u Jerusalim i poklone se časnom krstu, koji je carica Jelena pronašla. Kada su došli u Jerusalim, oni su obilazili sva sveta mesta i molili se. I jednome od njih javi se u snu sveti Jovan Preteča, naređujući mu da iskopa iz zemlje česnu glavu njegovu, i pokaza mu mesto gde beše sakrivena.

Po božjem promislu ta čudotvorna glava kasnije išla je od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme blagočestive carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad.

Mnoga čudesna isceljenja dogodiše se od glave Pretečine. Važno je i interesantno, da dok je bio živ, Jovan nije učinio nijedno znamenje, već da su njegove mošti tek dobile – blagodatnu čudotvornu moć.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: 8.mart, Crkveni kalendar, Dan Žena, Obretenje glave Jovana Krstitelja, Praznik, Slava, SPC, Sveti Jovan Krstitelj
Popularni komentari
 • B
  Btozija@gmail.com

  I u makedoniji slavi se sv.jovana.

 • M
  Miiroslav Rankovic

  Postovani,
  Interesuje me zasto se poslednje dve godine praznik Obretenja glave Svetog Jovana Krstitelja proslavlja 8. marta, kada se godinama proslavljao 9. marta, ai u svim pisanim materijalima, knjigama ovaj datum je vezan za ovaj praznik?
  Hvala vam.
  pozdrav.
  Miroslav Rankovic.

 • v
  victoria

  Ljudima nije dovoljno ono sto vec pise u Svetom Pismu i sto je Bog sacuvao da bi smo imali veru, nego dodaju toliko toga da je pitanje sta je tu istina. Ustvari, oni ignorisu Sveto Pismo i izmisljaju neko svoje predanje. Isus je osudio one koji zanemaruju Rec Bozju radi svog predanja. Predanje cesto se suprotstavlja Svetom Pismu.

foto dana

video dana