OGLAŠIVAČI, OPREZ: Od sada će vas skuplje koštati usluge iz inostranstva! Evo i koliko!

Ovog poreza možete da se oslobodite kada su nerezidenti registrovani u zemlji sa kojom Republika Srbija ima sklopljen ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja

  • 0

Od ovog meseca uveden je novi porez od 20 odsto na dobit po odbitku na prihode koje ostvari nerezidentno pravno lice od rezidentnog pravnog lica. Ovo znači da će porez da plaćaju one domaće firme kojima firme iz inostranstva pružaju usluge, a koje će biti korišćene na teritoriji RS, objašnjavaju na sajtu Moja Firma.

Ovaj zakon se najpre odnosi na fizička lica koja ne obavljaju delatnost i nisu obveznici PDV-a, na preduzetnike koji ne vode poslovne knjige (paušalce) i na predstavništva stranih pravnih lica. Ne odnosi se na privredna društva, preduzetnike koji vode poslovne knjige, nedobitna pravna lica i zadruge.

VAŽNO: Sutra - POSLEDNJI DAN za plaćanje POREZA NA IMOVINU!

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Na sajtu stoji i da kad dobijete račun od strane firme, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari: Najpre, porez plaćate samo ako je vaš inostrani partner pravno lice. Drugi bitan momenat je mesto pružanja, odnosno korišćenja usluge jer Zakon propisuje da se novouvedeni porez plaća na usluge koje su pružene i koje se koriste u Srbiji.

Ovog poreza možete da se oslobodite kada su nerezidenti registrovani u zemlji sa kojom Republika Srbija ima sklopljen ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Dodatni uslov koji zakon propisuje jeste da je inostrani partner stvarni vlasnik prihoda. Za osobođenje od plaćanja ove obaveze potrebna vam je potvrda o rezistentnosti koju dobijate od partnera i neophodno je da je prevedete.

OLAKŠICE ZA BEOGRAĐANE: Manji porez na imovinu za veliki broj građana

Primera radi, dve velike kompanije koje su vrlo prisutne u oblasti oglašavanja, Facebook i Google, su rezidenti Republike Irske, a za njih se se potvrde zahtevaju preko sistema podrške biznis korisnicima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA