NESTAŠICA BOČICA ZA URINOKULTURU: Veliki problem za hiljade ljudi u Srbiji

Bolnice kao jedini validan dokaz sterilnog urina priznaju rezultat dobijen iz posebnih bočica koje imaju dve pločice unutra

  • 4

U Beogradu je ovih dana bilo teško, gotovo nemoguće, kupiti bočicu za urinokulturu kojom se proverava brojnost i vrsta bakterija u urinu. Oni sa potencijalnim urinarnim infekcijama bi možda i mogli da sačekaju ili da im se prepiše terapija bez obzira na nedostajući nalaz, ali oni koji treba da idu na operaciju ne mogu da čekaju!

Naime, u većini bolnica je pred operaciju neophodno da imate zdrave nalaze krvi, urina, kao i druge briseve, zavisno od vrste intervencije. Ove ustanove kao jedini validan dokaz sterilnog urina priznaju rezultat dobijen iz posebnih bočica koje imaju dve pločice unutra.

Iz kabineta direktora u GAK "Narodni front" tvrde da je urinokultura obavezan nalaz za operaciju, tako da bez njega pacijenti ne smeju da budu operisani. Ovo je potvrdila i dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine iz DZ "Voždovac" koja je objasnila da su bolničke infekcije jako česta pojava i zbog toga lekari insistiraju da analize krvi i urina budu sterilni.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ako rezultat od urinokulture nije dobar, intervencija se odlaže i počinje se lečenje antibioticima sve dok se ne sanira infekcija koja bi mogla da ugrozi zdravlje pacijenta nakon operacije. Ovo je opravdano pogotovo zbog upotrebe katetera nakon zahvata, ali je smešno da insistiraju na bočicama za urinokulturu kada se urin iz običnih bočica već seje na odgovarajuće bakterijske podloge - ističe dr Dimitrijević.

Foto: Profimedia, Alamy Foto: Profimedia, Alamy

Pretpostavljamo da u hitnim slučajevima bolničke ustanove ne biraju bočice za uzorke, ali da će zbog ovoga jedan broj pacijenata ispaštati, to je sigurno.

U privatnim apotekama za nestašicu krive dobavljače i upozoravaju sve da prilikom kupovine ukoliko i nađu bočicu, obrate pažnju na datum proizvodnje. U "Apotekama Beograd" međutim, tvrde da u njihovim apotekama koje su smeštene u centru grada ima bočica jednog proizvođača.

- Bočice za urinokulturu proizvodi više proizvođača. Trenutno nema bočica “Urispekt” domaćeg proizvođača “Spektar” zbog deficita kod dobavljača, ali zato ima bočica “Urikult” domaćeg proizvođača “Orion” - otkriva direktor Sektora za razvoj u "Apotekama Beograd" Dragoslav Petronijević.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srba

    9. mart 2016 | 18:45

    i to me briga ja sam urin do sada nosio u casicu od senfa

  • Marija

    9. mart 2016 | 21:56

    Može i teglica od rena

  • MIsko

    10. mart 2016 | 00:43

    Kad god me pecka dok mokrim, i primetim da mi je urin mutan, odem kod doktora i uradim taj test a on stalno negativan, tako da mozete da ga okačite mačku o rep.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA