VELIKO ISTRAŽIVANJE O PORODILJAMA U SRBIJI: Vezu u porodilištu ima 40 odsto žena, više od polovine zadovoljno lekarom!

Epidural je primilo 27 odsto porodilja, dok je epiziotomija - manji hirurški postupak kojim se širi porođajni kanal rezanjem vaginalnog otvora - rađena u 74 odsto slučajeva

  • 8

Roditeljski portal Bebac početkom marta pokrenuo je veliko nacionalno istraživanje o uslovima u porodilištima u Srbiji, u kome je do sada učestvovalo više od 6.000 žena! Ovo su rezultati ovog istraživanja:

OTAC SE ONESVESTIO, MAJKA RODILA BLIZANCE, A NIJE ZNALA DA NOSI I TREĆU BEBU: Ispovest srpske babice koja je porodila 8.000 žena! (FOTO)

Najveći broj njih, čak 78 odsto, izjavilo je da nije smelo da jede i pije vodu, te su bile gladne i žedne tokom porođaja, 40 odsto je imalo neku vrstu veze kako bi osigurale bezbedan porođaj, dok je 25 odsto žena zaposlene u bolnici častilo novčano, iako ih niko na to nije primorao. Međutim, bilo je i takvih slučajeva, kod četiri odsto trudnica.

- Najveći broj ispitanica ima između 26 i 30 godina - 36 odsto njih, a za njima slede mame koje su u trenutku porođaja imale između 30 i 35 godina - 34 odsto.  Većina, odnosno 45 odsto, su visokoobrazovane žene, 36 odsto sa srednjom stručnom spremom i 18 odsto sa visokom stručnom spremom. Prirodnim putem se porodilo 72 odsto žena, a u 28 odsto slučajeva porođaj je završen carskim rezom. Na svet su donele 52 odsto dečaka, a 48 odsto devojčica, 2 odsto ispitanica rodilo je blizance, dok je 12 odsto žena rodilo troje ili više dece - rekli su sa ovog sajta i dodali da je većina dama, čak 62 odsto, zadovoljno lekarom koji ih je porodio, a slična situacija je i sa lekarom koji im je vodio trudnoću.

Foto: sxc.hu / omar_franc Foto: sxc.hu / omar_franc

Epidural je primilo 27 odsto porodilja, dok je epiziotomija - manji hirurški postupak kojim se širi porođajni kanal rezanjem vaginalnog otvora - rađena u 74 odsto slučajeva.

- 38 odsto žena nije obavešteno o svakoj intervenciji, a u 32 odsto slučajeva intervencije su urađene bez ženine saglasnosti. Važne informacije o svom i o stanju svog deteta nije odmah dobilo je 34 odsto, a čak 23 odsto njih nije ni videlo svoju bebu nakon porođaja. U 51 odsto slučajeva porođaj je vođen timski, dok je kod 28 odsto porođaj vodio lekar, a kod 21 njih glavnu reč je imala babica bez učešća lekara. Žene su otkrile da su u 57 odsto slučajeva imale pravo da primaju posete tokom boravka u porodilištu, dok je kod 28 odsto to pravo uskraćeno - kažu iz Bebca i na kraju dodaju da su iskustva sa porođaja ispunila očekivanja u 41 odsto slučajeva, dok je u 32 odsto bilo lošije od očekivanog, a kod 27 odsto  se pokazalo bolje od očekivanog.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Prosečne ocene (od 1 do 5) pogledajte ovde:

Mogućnosti u toku prvog porođajnog doba (mogućnost kretanja, zauzimanje različitih položaja, tuširanje...) 2,57

Opremljenost sobe 2,64

Ishrana 2,78

Saveti i pomoć oko dojenja 2,82

Higijena 2,94

Dostupnost lekara i informacija 2,98

Dostupnost medicinskih sestara 3,15

Higijena u porođajnom bloku 3,64

Zadovoljstvo brojem porodilja u sobi 3,76

Odnos prijemnog osoblja 3,81

Mogućnost da uspostave kontakt sa bebom posle porođaja 3,85

Način sprovođenja različitih intervencija 3,86

Odnos sa osobljem u porođajnoj sali 3,93

Tretmani tokom prijema (uzimanje karličnih, mera, merenje pritiska, težine...) 3,93

Tretman posle porođaja 3,95

Prosečna ocena koju su žene dale babicama je 4,3

Brzina prijema u porodilište 4,7

Mame, pozivamo vas da nam u komentarima ispričate svoja iskustva!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grozno iskustvo

    17. mart 2016 | 23:39

    Front- ne dao bog nikom

  • Brale

    18. mart 2016 | 07:11

    Zašto ovolike jedinice. Ne razumem. Porodjaj mora da boli. Boli hiljadama godina. Dolazak u život i odlazak boli. Pa sta bi da se ne oseti. Boli i ako imaš i nemaš vezu. Mislite ako je epidural da se ne seče ako mora. Jednostavno ako je rupa uza od onog šta kroz nju mora da prodje, mora da se proširi. Zakon fizike. A kako bi bilo bez porodilista. A ko vam brani da se porodite kući. Em besplatno em su porodilista po vama nula. U mom životu samo sam nekoliko puta bio stvarno srećan. Onda kada sam imao posla sa porodilistem a nikada nisam imao vezu. Hvala im na svemu.

  • Ana

    18. mart 2016 | 07:53

    Imala sam dva porodjaja,sa drugim porodjajem kao i prvim samo problemi.Doktori u KC Nis su bruka,zaboravili parce gaze umalo sepsu da dobijem,kada sam zapretila tuzbom kaze mi doktor,,dzaba ko jos od doktora odgovara,,sve mi je time rekao sto je i istina jer su zasticeni pred zakonom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA