LAUŠEVIĆEV DIRLJIV OPROŠTAJ OD GAGE NIKOLIĆA: Kao da je neko bacio veliku bombu na Beograd i napravio toliku štetu, da je ništa neće i ne može nadoknaditi!

- Oprosti mi što te, evo, cinkarim, Gago, ali ja ne znam nikog ko je toliko tajno poklanjao, kao ti, kao Milena što je. Ljubavi, sebe, pre svega - napisao je Žarko Laušević

  • 58

Tekst Žarka Lauševića o njegovom kolegi a pre svega prijatelju Draganu Nikoliću raznežio je sve. Žarko se na taj način najlepše moguće oprostio od našeg legendarnog glumca.

ŽARKO LAUŠEVIĆ DRHTAO NA SAHRANI DRAGANA NIKOLIĆA: "Gaga mi je mnogo značio, mnogo" (FOTO)

Prenosimo vam pismo u celosti:

- Knjigu da sastaviš - malo je to. A, opet, kad bi hteo i a izvrneš ovu izreku opraštajući se od Dragana Nikolića, pa da napišeš sve najgore, ili makar nešto loše, ostao bi prazan ovaj papir preda mnom, pred Beogradom, pred svetom.

GAGA

G veliko kao Grad Beograd, A glasno kao Azbuka, kao njen početak, G kao Gospodin, A kao antologija šarma, mere i ukusa.

Kao da je neko bacio veliku bombu na Beograd. Užasnu bombu i napravio toliku štetu, da je nikakve reparacije neće i ne mogu nadoknaditi.

Scena iz filma Otpisani Scena iz filma Otpisani

Šta bi voleo da slušaš, koju muziku?

Vivaldija, četiri godišnja doba.

Koje ti je najlepše.

Leto...Na Savi. Jesi mi video brod? Samo na slici. Mnogo je lep. Ići ćemo, ovog leta. Samo malo da ojačam.

Srećni smo bili, svi u njegovom društvu. Na sceni, u kadru, u kafani. Privilegovani. Uživali u njegovim dosetkama. Uživali u njegovoj glumi.

Printskrin: Youtube/FeelmaxTV Printskrin: Youtube/FeelmaxTV

Kako smo sad nekako mali, a jesmo. Koliko je njegova duhovitost i duhovnost prevazilazila naše nesnalaženje. Uvek. Koliko mi ništa ne znamo o tome. O njemu.

On sada sve zna. I uvek je znao. Gospodin. Najveći gospodin koji je pohodio Balkan i njegove scene. Uvek Gospodin.

Kupi taj Gaga...odelo koje nikad ne bi našao. Najbolje. Ni u Londonu, ni u Parizu, Rimu, nego na Bulbulder , na Krstu pa ga pokloni najboljem bokseru iz Radničkog, ili daruje svom dragom Čiti...Pa onda pronađe još bolje i skuplje u najskupljoj radnji na svetu, na Šanzelizeu, i...zatim ga pokloni slučajnom, nepoznatom. I uvek - da ne zna levica šta radi desnica.Oprosti mi što te, evo, cinkarim, Gago, ali ja ne znam nikog ko je toliko tajno poklanjao, kao ti, kao Milena što je. Ljubavi, sebe, pre svega.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Naše je samo što damo drugima! Da, tu plemenitu hrišćansku poruku jeste rekao jedan veliki Otac, ali ne znam nikog ko je toliko i samo tako delao, kao ova Njegova deca. Oprosti mi Milena, oprosti mi Gago!

Gaga? Da jestenajveći šmeker koji je hodao Balkanom, i jedini. Da, jeste i glumac od koga su svi učili. I čovek koji je krojio meru. Učili se od njega životu, glumi, ljubavi, prijateljstvu, odanosti. I najmatoriji, i Bora, a o ovim starijim, da i ne pričamo. Umeo je sve, bolje od svih. Da stene ispred tebe kao ortak, da svakome izađe na crtu, da te pomiri sa budalom, a te približi velikom, da uvek bude frajer. Da bude - Milenin frajer. Velog svog života da bude Milenin drug i ljubavnik i muž. Da voli najlepšu ženu, Milenu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Zoran Žestić Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Zoran Žestić

Umeo je da voli i tuđe živote i druge ljude. To je najteže.

Ne znam šta da kažem ti kume, kume svih glumaca, da li da zadržavamsuze, ili da sačuvam neki divni osmeh doskorog susreta na boljem mestu. Mora da i tamo teče tvoja sava, gde te kod Čede - dede već čekaju Bora i ekipa.

Scena iz serijala Obraz uz obraz Scena iz serijala Obraz uz obraz

I odaću sada svetu jednu veliku tajnu, oprosti mi Gago! Da si, kojim slučajem lepo pevao u ona dva najveća naša filma, ta dva filma ne bi valjala ništa!

A šta je još veća tajna? Ti si lagao da ne znaš da pevaš! Čuo sam te! Ti to umeš! Ti si bio najbolji pevač ove nenataložene zemlje koju si izabrao da oplemeniš. Svi ostali samo obmanjivali, obmanuli i omanuli. A, ti si samo to slagao u životu.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

Da ne znaš...da pevaš. A pevao si životu, ljubavi, prijateljima, glumi. Bolje nego iko pre tebe, bolje nego što će ikada neko posle.

Brod? Jeste, mnogo je lep. I ići ćemo, ovog leta ili nekog sledećeg, čim malo ojačamo, ne brini. da, taj brod će, tvoj, sve nas, negde na lepše mesto, ne brini.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Doviđenja, plemeniti čoveče!

(Telegraf.rs/ Izvor: NIN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gengi

    18. mart 2016 | 18:31

    I onda tako dodje neki Bikovic i krene da glumi smekera...ali biti smeker se ne glumi to prosto jesi.Vecna ti slava Gago.

  • Milence

    18. mart 2016 | 19:31

    Jako lepo i iskreno. Steta za Zarka sto mu se zivot u pakao pretvorio i on bi dao puno nasoj umetnosti. Da je Zarko bio los covek ne bi bio Gagijev prijatelj.

  • Ivan

    18. mart 2016 | 22:31

    Ubio si me sa tekstom Ljudino plemeniti čovječe... Ovdje čovjek vidi koliki si ti čovek glumac prijatelj iznad svega veličina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA