Vernici danas slave SVECA koji je iz manastira išao u pećinu, gde ga je jednom sačekalo IZNENAĐENJE!

Postao je pokoran, držao se izdatih zapovesti. Molio se svakodnevno u strahu od paklenih muka zbog grehova koje je počinio u mladosti

  • 6

Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave svetog prepodobnog Emilijana, koji se odrekao svega i postao monah. Rođen je u Rimu kao Viktorin, koji je od mladosti život svoj provodio u mnogim gresima, a kada je u starosti došao svesti, sećajući se grehova svojih plašio se Boga. Otišao je u jedan manastir, odrekao se svih stvari ovoga sveta, i postao monah Emilijan.

SRBIJA SLAVI SVECA za kojeg jedni smatraju da je ZLOČINAC, a drugi da je ANĐEO!

Postao je pokoran, držao se izdatih zapovesti. Molio se svakodnevno u strahu od paklenih muka zbog grehova koje je počinio u mladosti.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Takvim strahom on se toliko ukrotio i isušio svoje telo, da su se svi u manastiru divili njegovom smirenju i trudu. I svi su podržavali njegovo žitije kako bi stekli njegove podvige i očistili grehe. Iz dana u dan sveti Emilijan je gladovao, malo spavao, mučio svoje telo.

Pošto se manastir nalazio na jednoj visokoj planini koja je imala na jednoj strani pećinu, Emilijan je kasno u noći odlazio iz manastira u pećinu, i tamo se svu noć molio u suzama do jutra. Jedne noći primetio ga je jedan iguman, i krenuo za njim. Videvši ga da je ušao u pećinu, ostade ispred da ga sačeka dok ne izađe, ali odjednom se na nebu pojavila svetlost koja je obasjala celu goru.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Tada je iguman video prepodobnog Emilijana kako stoji u pećini sa rukama uzdignutim ka nebu i moli se Bogu, i ona nebeska svetlost silazi na glavu blaženog.

Videvši to iguman se užasnu, spopade ga strah, i on pobeže u manastir, dok su ga noge jedva nosile od velikog užasa. I kad stiže pred manastirsku kapiju, on ču glas sa neba gde govori: Emilijane, opraštaju ti se gresi tvoji! - Iguman, još više užasnut od toga, pobeže u svoju keliju, i ćuteći očekivaše da svane.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

"ZALUD USTA PUNA MOLITVE AKO JE SRCE PRAZNO": Ovako je mislio SVETAC kojeg danas slavimo - Nikolaj Velimirović! (VIDEO)

Posle jutrenja, iguman pred svima upita prepodobnog Emilijana: Brate, gde si bio noćas? Prepodobni se pokloni igumanu i odgovori: "U manastiru, svu noć se odmarah". Ali, ukoren od igumana i primoran da ne skriva milost koja se pokazuje grešnicima koji se istinski kaju, prepodobni Emilijan kaza, i mimo volje, celu tajnu svima u manastiru, kako svetlost i glas sa neba siđe na njega s prestola milosrđa.

Tada je iguman rekao svima u manastiru: "Čujte, braćo moja draga, svemoćni Bog mogao bi i ćutke oprostiti grehe ovome bratu, ali je zbog nas poslao svetlozarnu milost svoju sa glasom, da bi srca naša pobudio na pokajanje, i da bismo znali, i divili se milosti i čovekoljublju našeg tvorca, kako on nije daleko od onih koji se istinski kaju".

Posle takvog obaveštenja da su mu gresi oprošteni, prepodobni Emilijan provede ostalo vreme svoga života u radosti duševnoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnik-Srbin ali iz RS-a

    20. mart 2016 | 09:15

    Ja ga slavim

  • Aaron

    20. mart 2016 | 10:05

    Kakvo zaglupljivanje...a iz samog teksta proizilazi da je taj Emilijan ili kako li se zove bio lažov. Uz to kakve veze to ima sa srbima?

  • victoria

    20. mart 2016 | 08:49

    Manastiri svasta reziraju da bi vernci pohrlili i doneli darove.Ko moze da potvrdi da je bas tako bilo? Ne treba covek da zivi u strahu od pakla, da sebe muci duhovno i fizicki da bi mu Bog oprostio. Treba da se iskreno pokaje i trudi se da to vise ne cini, i svoje srce ispuni ljubavlju za Boga i bliznje. Hrist je dao svoj zivot da bi to bilo moguce. To je ucenje hriscanstva, sve ostalo je zabluda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA