RUSKI SVEMIRSKI SVEŠTENIK NEGUJE POSEBAN RITUAL zbog koga ga astronauti naročito poštuju! (FOTO)

- Imamo i posebnu molitvu kojom osveštavamo rakete i svemirske letelice. Nju je odobrio njegova svetost patrijarh Aleksej. Kad mi astronauti dođu u manastir na blagoslov, očitam im molitvu za putnike, koja je stara više od 1.000 godina - rekao je otac Sergej

  • 6

Sergej Bičkov već 18 godina osveštava rakete i blagosilja astronaute koji se sa kosmodroma u Bajkonuru otisnu u svemir. Takođe, on će i danas, kada u svemir putuju još tri astronauta (jedan Amerikanac i dva Rusa), biti tu da izmoli milost Božju za njihovu misiju, piše B92.

SVEŠTENIK UZEO NOVAC IZ HRAMA DA BI SE KOCKAO: Proneverio 200.000 dolara!

Otac Sergej je u Bajkonuru od 1996. Ima diplomu teologije, sedmoro dece i jedno unuče. On je za vreme svoje duge karijere postao poznat kao "svemirski sveštenik".

- Imamo i posebnu molitvu kojom osveštavamo rakete i svemirske letelice. Nju je odobrio njegova svetost patrijarh Aleksej. Kad mi astronauti dođu u manastir na blagoslov, očitam im molitvu za putnike, koja je stara više od 1.000 godina, ali dodam i poseban deo kojim se pojačava molitva Bogu da pomogne svojoj deci da ispune svoj zadatak - kaže otac Sergej.

On kaže da je čitanje molitvi za astronaute mnogo starija tradicija nego što na prvi pogled deluje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ako pogledate pažljivo, 12. april, dan kad je prvi put Jurij Gagarin poleteo u svemir, dan je sećanja na svetog Jovana Lestvičnika. Njegova knjiga opisuje uzdizanje ljudske duše u raj. Možda vama to deluje kao slučajnost, ali za vernika nije. Mislim da su namerno slali prvog čoveka u svemir baš na taj dan. Da, bilo je nesporazuma između crkve i države, ali vremena su se, hvala Bogu, promenila - kaže on.

Prvi modul Međunarodne svemirske stanice – funkcionalni kargo blok "Dawn", poleteo je 1998. i tada je prvi put blagosiljan jedan svemirski brod. Od tada je to postala tradicija, a sveštenik kaže da su se oni koji su poželeli da je prekinu gorko pokajali.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Pozvani smo da blagosiljamo brod "Proton". Sve je prošlo kako treba. Posle toga, kompanija je diskutovala o tome da li da zove sveštenike, pa su odlučili da sledeći brod ne sveštaju. Bila je to 1999. godina i letelica je pala 70 sekundi posle poletanja. Onda su nas ponovo zvali sledećeg puta i sve je dobro prošlo. Naredne godine opet su hteli da preskoče sveštanje, pa je brod pao - kaže sveštenik, koji smatra da to nikako ne može biti slučajno.

- Ne kažem da molitva može popraviti tehničke greške i nedostatke, ali je Božje proviđenje u ovom slučaju evidentno - dodao je sveštenik.

Zanimljivo je da gotovo svi astronauti koji putuju u svemir učestvuju u obredima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Sećam se samo tri kosmonauta koja su to odbila. Jedan je naš – Rus, a drugi šeik Muzafar Šukor iz Malezije - on je musliman. Treći je jedan Amerikanac koji je rekao da nije pravoslavne veroispovesti, nego da je mormon. Ostali su svi želeli da prime blagoslov. I nakon povratka, kad slete u Bajkonur, zahvale mi i kažu da je sve dobro prošlo - priča "svemirski sveštenik" i dodaje da ne naplaćuju osveštavanje svemirskog broda.

Manje je poznato da je na Međunarodnoj svemirskoj stanici jedna ikona – ikona Bogorodice Kazanjske. Takođe, u svemiru je i krst koji je osveštao patrijarh Aleksej, Biblija, jedan molitvenik...

Da li bi i otac Sergej voleo da ide u svemir?

- Naravno! To je tak privlačna zamisao! Ali shvatam da je to i velika odgovornost. I na zemlji ima važnih stvari - odgovorio je.

(Telegraf.rs / Izvor: kp.rs, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    20. mart 2016 | 00:35

    Jos jedan dokaz , da popovi nastupaju , kad razum ustukne pred strahom , kako inace spojiti kosmonauta i popa .

  • Sonja

    19. mart 2016 | 11:32

    Nasta lici ovaj covek.

  • RUS

    19. mart 2016 | 20:09

    Cuj pali brodovi zato sto ih nije osvestao. Cime se sve sluze zarad novca ovi popovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA