TUŽILAŠTVO: Nije bilo izborne krađe! SNS: Vi ste produžena ruka DS!

Džak sa izbornim materijalom je ukraden posle regularno sprovedene procedure, saopštilo je Republičko javno tužilaštvo. Posle izbora utvrdiće se učešće Tužilaštva u ovoj pljački, navodi SNS

  • 2

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da nije bilo falsifikovanja izbornih rezultata na biračkom mestu u Pančevu, sa kojeg je džak, koji su funkcioneri SNS pokazali kao navodni dokaz izborne krađe, iznet pošto su svi glasovi evidentirani, a zapisnik upućen RIK-u bez ikakvih izmena.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić rekao je da je posle policijske istrage i provera utvrđeno da je džak koji se pojavio u javnosti ukraden sa biračkog mesta 57 u Pančevu.

- Zapisnik sa biračkog mesta 57 u Pančevu predat je RIK-u bez ikakvih izmena. To potvrđuje da materijal koji je predat policiji nije uticao na rezultate izbora - rekao je Zorić.

Povodom ovakve ocene, Srpska napredna stranka je navela da je Tužilaštvo time pokazalo da je "samo produžena ruka" DS i da će se posle izbora utvrditi "učešće Tužilaštva u ovoj izbornoj pljački".

U saopštenju su naprednjaci Tužilaštvu postavili pitanje kako je moguće da su predstavnici Republičke izborne komisije, DS i Tužilaštva tvrdili da je samo u Zaječaru ukraden izborni materijal, a sad je "odjednom ukraden i u Pančevu".

SNS je upitala i kakva je to "regularna procedura" kada se glasački listići ne poklapaju ni sa jednim biračkim mestom u Pančevu, ko je, kako i kad ukrao izborni materijal i jesu li i u Ivanjici nestali birački materijali, kao i gde i sa kojim biračkim mestom se poklapa sadržaj nađenih listića.

S druge strane, Zorić objašnjava da se u ovom slučaju ne radi o krivčnom delu prekrajanja izbora, već o krivičnom delu oduzimanja arhivskog materijala, za koje preti kazna do tri godine zatvora.

- Glasački listići su već bili prebrojani, što je zapisnički konstatovano od strane predstavnika svih stranaka koje su učestvovale na izborima. Ovde se radi o oduzimanju glasačkih listća po završetku izbornog procesa - rekao je Zorić.

Zapisnik sa tog biračkog mesta potpisali su svi članovi biračkog odbora, istakao je Zorić i ponovio da je "do sada u toku pretkrivičnog postupka veštačenjem nesumnjivo utvrđeno da nije bilo falsifikovanja zapisnika".

Prema njegovim rečima, do odnošenja glasačkih listića došlo je po završetku izbornog procesa.

- Policija radi na utvrđivanju identiteta osoba koje su uzela listiće ili omogućile njihovo uzimanje - rekao je portparol Tužilaštva.

Prema njegovim rečima, Nacionalni kriminalistički centar uradio je veštačenje i utvrđeno je da su obrasci 2.109 listića autetični, što znači da su to listići koje je obezbedila RIK.

- Operativnim radom došlo se do podatka iz koje su jedinice listići i utvrđeno je da u materijalu koji je predat iz Pančeva nedostaju listići sa mesta 57. Od ukupno 16.782 vreće u RIK još nije pristiglo 20-tak, među kojima je i ova iz Pančeva - zaključio je Zorić.

Prethodno je ministar policije Ivica Dačić rekao da je u okviru te istrage je, prema njegovim rečima, saslušano više desetina ljudi "koji su učestvovali u izbornom lancu".

Dačić je objasnio da je istraga pokrenuta kako bi se utvrdilo da li je reč o organizovanoj akciji za nameštanje izbora na određenim biračkim mestima ili o propustima u izbornom procesu.

- Imajući u vidu da su, kako su rekli u Srpskoj naprednoj stranci, u tome učestvovale brojne stranke, predstavnici svih stranaka su saslušani s obzirom na to da su imali svoje predstavnike na biračkim mestima. Gde god bude bilo primedbi i potrebe da se policija uključi, pratićemo to najozbiljnije i naši službenici će obavljati svoj posao - rekao je ministar.

(M. S. / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija Arsic Krstic

    14. maj 2012 | 18:56

    Dal cu docekati dan da ne gledam vise ove dve odvratne njuske...

  • zile

    15. maj 2012 | 08:45

    Ova Krsticka izgleda velika dama,vidi se po stilu govora.Kakve su ove njuske ne znam,ali mogu joj reci,mislim da pripada Tadicu ili Cedi,da su te njuske,kojim pripada,politicki organizovana banda lopova,ali u kriminalnom smislu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA