SVET GUBI BITKU PROTIV DROGE? Rapidno raste broj narkomana, sve više zavisnika ima HIV!

Samo tokom 2014. godine evidentirano je 110.000 narkomana kojima je dijagnostikovan HIV

  • 2

Globalno gledano, oko 12,7 miliona ljudi koristi drogu, a 1,7 miliona od njih živi sa HIV-om. U proseku, jedna od 10 novih infekcija uzrokovana je deljenjem igala među korisnicima, sudeći prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Tokom 1998. i 2009. godine, Ujedinjene nacije su proklamovale da će se boriti za svet bez droga. Mnoge zemlje se bore protiv HIV-a i droga, hapšenjima, zatvaranjima, kažnjavanjem... Predviđa se da će doći do porasta korišćenja droga do 2050. godine za 25 odsto i to uglavnom u zemljama u razvoju.

VELIKA AKCIJA EUROPOLA I SRPSKE POLICIJE: Ovako je pao 21 državljanin Srbije zbog šverca droge! (FOTO)

Tokom 2014. godine evidentirano je 110.000 narkomana kojima je dijagnostikovan HIV.

Propao je pokušaj Rusije da spreči širenje HIV-a, posebno među narkomanima. Ona spada u nekoliko zemalja u kojima epidemija HIV-a nastavlja brzo da raste. Među članicama Saveta Evrope ima najveći broj novodijagnostikovanih HIV infekcija. Više od 93.000 je prošle godine obolelo, a 54 odsto od njih HIV je dobilo od tuđeg zaraženog šprica.

U OVOM SELU SVAKI MUŠKARAC JE POGUBLJEN: Deca postaju dileri droge i traže osvetu za smrt svojih očeva!

Beč koristi takozvani program "smanjenja štete" gde se svima kojima igle trebaju one i dele basplatno, kao i špricevi, jer je to i način da se smanji broj obolelih od HIV-a koji se zaraze tuđim priborom.

HEROIN, MARIHUANA, EKSTAZI: Saznajte koliko dugo koja DROGA ostaje u telu i može da se otkrije (VIDEO)

Prošlonedeljno 59-to zasedanje Komisije Ujedinjenih nacija o drogama je kao poruku istaklo da se zalaže za svet bez droga, a protivnici te politike su za progresivni pristup globalnoj politici prema drogama koji bi pomogao da se dostigne cilj UN da se iskoreni AIDS do 2030. godine.

Kada toliko mnogo vlada i organizacija govori javno o grozotama rata protiv droge , zašto svet ne može da se ujedini u prevenciji zdravlja, ljudskih prava i bezbednosti?

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    22. mart 2016 | 11:44

    Zbog toga su protjerali duvan. Sve o njegovoj stetnosti su izmisljotine da bi mladi presli na narkotike koji su alternativa duvanu. To je jedina istina.

  • Dr. za rock and roll

    22. mart 2016 | 11:04

    Ma dajte!!! Panajmanje 4 miliona samo u srbiji. Ne zaboravite da su alkohol i cigarete isto tako droga. Kako ih nije sramota da obmanjuju ljude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA