DA LI JE NATO BOMBARDOVANJE "KRIVO" ZA PORAST BROJA OBOLELIH OD RAKA U SRBIJI? Evo šta o ovome kažu stručnjaci!

- Porast broja obolelih od raka je zabeležen svuda u svetu, i nema dokaza da je u vezi sa osiromašenim uranijumom, kaže Ana Jovićević sa Instituta za onkologiju

  • 20

Srbija, u kojoj svaka peta osoba pre ili kasnije postane žrtva tumora, apsolutni je rekorder u Evropi po umiranju od kancera, dok je broj obolelih na nivou evropskog proseka. Svake godine u našoj zemlji broj umrlih od raka raste za 2,5, a obolelih za 2 odsto, a znatan porast i obolelih i umrlih primetan je u poslednjoj deceniji. Neki stručnjaci ovo povezuju sa osiromašenim uranijom (OU), kojim je 1999. godine bombardovana Srbija. 

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SRBIJA OVO NE SME ZABORAVITI! Ovako je "MILOSRDNI ANĐEO" NATO-a bombama ubijao decu (FOTO)

Zvanična statistika "govori" da je do 1999. godine u našoj zemlji od raka godišnje obolevalo između 9.000 i  19.000 a umiralo između 9.000 i 12.000 osoba. Deset godina kasnije - 2009, imali smo 26.663 novih bolesnika i 15.042 žrtve kancera. Poslednji podaci sa kojima barataju relevatne institucije odnose se na 2013. godinu pokazuju da se broj u odnosu na 1999. udvostručio - obolelo je 37.437 osoba a umrlo 21.007 osoba.

OVO SU MESTA U SRBIJI NA KOJA JE PADAO OSIROMAŠENI URANIJUM: Mapa NATO otkriva TAČNE LOKACIJE udara iz 1999. godine!

ALARMANTNO: Osiromašeni uranijum seje rak po Srbiji!

Akademik Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka tvrdi da je povećanje broja obolelih i umrlih direktna posledica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja Srbije 1999. godine.

Saznajte pod kolikim ste rizikom da dobijete RAK! (INTERAKTIVNA MAPA)

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Znatno se povećao broj svih vrsta malignih tumora, kojih ukupno ima 208. Raste i broj obolelih i broj umrlih. Kada uporedimo 2001. i 2010, broj obolelih se u Srbiji svake godine povećao za dva odsto u odnosu na svaku prethodnu, a broj umrlih 2,5 odsto - tvrdi Čikarić.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

Uskoro će svi u Srbiji morati da imaju - "RADIOAKTIVNI PASOŠ"!

U periodu posle bombardovanja, najviše je poraslo obolevanje od leukemije i limfoma, a zatim tumora pluća, prostate i reproduktivnih organa kod žena. Istovremeno, danas od raka sve više oboleva mlađa populacija.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Sva tkiva su osetljiva na jonizujuća zračenja, međutim, najosetljivija su limfna tkiva i koštana srž, a leukemije i limfomi se razvijaju upravo iz njih - zaključuje Čikarić.

Ako stalno budete jeli OVO imaćete 50 odsto više šanse da dobijete RAK PLUĆA!

Sa druge strane, epidemiolog i direktor Službe za organizaciju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Ana Jovićević navodi za Telegraf da se u Srbiji decenijama unazad beleži konstantan porast obolevanja i umiranja od raka, ali da nema dokaza da to ima veze sa osiromašenim uranijom jer je, prema zvaničnim podacima, on korišćen na krajnjem jugu Srbije, južno od Vranja, a njegovo dejstvo je lokalnog karaktera.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/njaj Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/njaj

- Sa porastom standarda menjaju se način života, naše navike i okruženje što dovodi do povećanja rizika za maligne bolesti. Ovakva situacija beleži se, ne samo kod nas, već u svim zemljama u svetu. Porast oboljevanja i umiranja od raka zaustavlja se primenom preventivnih programa, pre svega smanjenjem izloženosti duvanskom dimu koji je odgovoran za 30 odsto smrtnosti od raka, povećanjem fizičke aktivnosti, pravilnom ishranom, prevencijom gojaznosti, pojedinim vakcinama, pravilnim izlaganjem suncu, ali i skrining programima. U našoj zemlji su otpočeli skrining programi i što bude bio veći obuhvat skrining programima biće i bolji rezultati - objašnjava Jovićević.

ZABRANA SOLARIJUMA ZA MALOLETNE: Srpski lekari upozoravaju na opasnost sunčanja u kapsuli!

Prema njenim rečima, trenutno je u Srbiji obolevanje od kancera na nivou evropskog proseka, ali je smrtnost iznad proseka. Na naše pitanje da li to ima veze sa bombardovanjem i osiromašenim uranijumom, ona kaže:

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

- Smrtnost ima veze prvenstveno sa kasnim otkrivanjem bolesti, zbog čega su veoma bitni skrining programi. Što se uranijuma tiče, po zvaničnim podacima, u Srbiji je dejstava bilo samo krajnjem jugu što ne bi moglo uticati na situaciju u celoj zemlji.

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vm

    24. mart 2016 | 12:18

    Ma kakvi, samo nam je bolje od tog bombardovanja.

  • Mark

    24. mart 2016 | 13:00

    Napisano je da smo rekorderi u Evropi po broju umrlih od tumora, a po broju obolelih od tumora pratimo evropski prosek, što znači da imamo jako loš zdravstveni sistem, jer nam očigledno većina obolelih brzo i umre. Koliko se sećam 2-3 puta smo bili proglašeni zemljom sa najgorim zdravstvenim sistemom u Evropi,odnosno Albanija je bila zadnja,mi predzadnji. To je definitivno tačno.

  • Kad tad

    24. mart 2016 | 12:19

    Jok šišarke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA