Vernici danas slave svetitelja koji je napustio svoju ženu i decu i otišao težim mučeničkim putem

Sveti Georgije Dipijski napustio je svoju porodicu i ondašnji svetovni život i rešio da se posveti težem Hristovom putu

  • 2

Srpska pravoslavna crkva proslavlja svetog prepodobnog Georgija Dipijskog. Ovaj svetitelj je bio oženjen, imao je ženu i decu, ali je rešio da krene težiim i mučnijim putem Hristovim. Tako se zamonašio i napustio način života koji je do tada vodio.

Obilazio je gradove, pustinje i sela, i tom prilikom bio jako mučen i zlostavljan, od strane ljudi koji ga nisu razumeli, i nisu podržavali njegovu veru. Tako je ovaj svetac pristao na razna mučenja, koja je doživljavao u svetskom životu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Pošto je prihvatio jednu takvu žrtvu na sebe, zadobio je blagodat, i sam gospod mu se javio i otrkio mu dan kada će umreti.

Otišao je u Carigrad, i proveo sedam dana u crkvi svetog Jovana Bogoslova, nakon čega se upokojio. Crkva u kojoj je skončao, nalazila se  u mestu zvanom Dipije, pa je zbog toga ovaj svetac nazvan Georgije Dipijski.

Foto: Wikipedia/Tetraktys Foto: Wikipedia/Tetraktys

Ubrzo nakon njegove smrti, neki hrišćani su došli da ga sahrane. Tada su primetili da je celo njegovo telo izranavljeno i izmučeno, jer je nosio ogromne lance.

Sahranili su ga u blizini hrama, a njegove mošti su postale izvor isceljenja za najraznovrsnije bolesnike. Oni koji su se izlečili, ostali da posvedoče o čudesima koja su se dešavala, na grobu ovog svetitelja.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    24. mart 2016 | 12:24

    Ne priznajem one koji napuste ženu idecu iz bilo kog razloga - ni za ljude, kamo li za "svetitelje" !

  • ana dij

    16. maj 2016 | 12:58

    Teži je put ( i ima veću duševnu težinu) biti uz svoju decu i vaspitavati ih. Sve drugo je lakša priča

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA