ABDESLAM, KUAČI, EL BAKRAUI: ISIS za bombaške napade namerno bira BRAĆU. Evo zbog čega (FOTO)

Pariski masakr počinila su, između ostalih, i dva brata - Salah i Brahim Abdeslam, belgijski - braća Ibrahim i Kalid El Bakraui, u napadu na Šarli Ebdo učestvovali su Said i Šerif Kuači, a bombaški napad tokom maratona u Bostonu izvela su takođe dvojica braće - Džohar i Tamerlan Carnajev

  • 4

Terorističke organizacije, kao što je Islamska država, namerno za smrtonosne terorističke napade, poput onog izvedenog u Briselu, regrutira braću ili porodično povezane osobe. Pokazalo se kako se na taj način najuspešnije izvode napadi., prenosi Index.

BOLESNA ANKETA SIMPATIZERA ISIS-a: Koja zemlja je sledeća meta? Rezultati su ZASTRAŠUJUĆI!

Samoubilački napad na aerodromu Zaventem u Briselu izvela su braća Ibrahim i Kalid El Bakraui. Kriminalistička psihološkinja Mia Blum pojašnjava kako se krvne veze pojavljuju u mnogim zločinima poslednjih decenija, još tamo od 70-tih godina prošlog veka.

Porodične terorističke ćelije pomažu ISIS-u da izbegne bilo kakav nadzor tajnih službi i policije, a s druge strane, Islamska država dobija kvalitetan mehanizam provere svojih članova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kad je reč o samoubilačkim napadima, uvek postoji mogućnost da se neko u poslednji tren predomisli, međutim, teže će odustati ako je s njim neko iz porodice jer ne želi da ih razočara - objasnila je Blum.

Pariski masakr počinila su, između ostalih, i dva brata - Salah i Brahim Abdeslam. Salah, naposletku, ipak nije aktivirao eksploziv i pobegao, i bio u bekstvu sve dok nije uhapšen pre nekoliko dana u Briselu.

Foto: Tanjug/AP/VTM, Police Nationale Foto: Tanjug/AP/VTM, Police Nationale

U januaru 2015. još jedan bratoubilački par učestvovao je u napadu na satirični list Šarli Ebdo kada je ubijeno 12 osoba. Reč je o Saidu i Šerifu Kuači, a obojicu je ubila policija.

- Najlakše je regrutirati člana obitelji, a onda prijatelja.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Bombaški napad tokom maratona u Bostonu izvela su takođe dvojica braće - Džohar i Tamerlan Carnajev. U aprilu 2013. njih dvojica na bostonskom maratonu usmrtili su troje a ranili 260 osoba.

Klint Vats, bivši pripadnik FBI-a, kaže kako, usprkos snažnoj prisutnosti Islamske države na internetu, najviše ljudi regrutiraju neposredno.

Foto: Tanjug/AP Photos/Lowell Sun and FBI, FILE Foto: Tanjug/AP Photos/Lowell Sun and FBI, FILE

- Najlakše je regrtovati člana porodice, a onda prijatelja. Osobe koje su fizički bliske nisu sumnjive - rekao je Vats i upozorio da se mnogi s kriminalnim dosjeima okreću ISIS-u jer je za njih to najmanje loša opcija.

Slaže se s tim i Blum.

- Islamska država šalje poruku da oni s najgorom prošlosti mogu imati najbolju budućnost - prenosi Skaj njuz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tišljer036

    25. mart 2016 | 13:28

    Ma oni su svi braća i neuračunjivi moroni ma meduza ima više mozga od njih A nema ga 0%

  • Dr. za rock and roll

    26. mart 2016 | 16:30

    Ma ne intetesujeme naka ih samo pale!! Kad su nam palili krajnu srpsku i kosovo ovi su to podrzavali!! Rokajte ih samo sto vise. Ajmo vec jednom taj hag da vidimo da ga spale do temelja

  • Deki 011

    25. mart 2016 | 14:05

    SAMO UDRI TELOPOVE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA