Pre 23 godine poginuo je najmlađi vojnik u ratu u Bosni, Spomenko Gostić, i ovo je njegova tužna priča (VIDEO)

Mali heroj je danas gotovo zaboravljen od svih. Do seoskog groblja, gde je sahranjen, može se doći samo peške, kroz šumu, a nijedna institucija nije se nikada setila da oda dužnu poštu dečaku

  • 57

Spomenko Gostić je bio vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Poginuo je na današnji dan 1993. godine prilikom napada muslimanskih snaga na planinu Ozren. Za svoje zasluge je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Ovo je tužna priča o najhrabrijem dečaku Republike Srpske (VIDEO)

Rođen je 14. avgusta 1978. godine u Doboju, a 14 godina kasnije, kada je izbio rat, pridružio se redovima Vojske Republike Srpske. Ubrzo je bio raspoređen na prvu liniju fronta gde se hrabro borio i mnogo puta bio ranjavan.

Međutim, samo godinu dana kasnije, prilikom ofanzive muslimanskih snaga na planinu Ozren, teško je ranjen. Podlegao je povredama, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Joviću.

Nakon završetka rata selo Jovići su pripali Federaciji BiH, pa su njegovi bivši saborci zatražili premeštanje posmrtnih ostataka na teritoriju Srpske.

Taj plan još nije ostvaren, ali su u nekim gradovima Republike Srpske pokrenute inicijative za imenovanje ulica po Spomenku Gostiću.

Malo ko zna da je Spomenko odbio ponudu da ode daleko od rata i živi u tuđoj zemlji bezbrižnim životom, sve dok njegova zemlja ne bude doživela mir i slobodu.

Spomenko je imao oca, ali to nije ni znao. On ga se odrekao kada je imao 4 godine, a danas prima penziju na ime poginulog sina.

Pre dve godine je na dan njegove smrti, u Doboju ispred crkve otkriven spomenik ovom mladom heroju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    7. april 2016 | 16:23

    "POTRESNA PRICA". SAMO NEKA MI NEKO KAZE ZA KOGA SU SVI OVI LJUDI,STO SRBI,STO MUSLIMANI,STO HRVATI IZGINULI. PROFITERI UZIVAJU U IZOBILJU A BEDI SE SERVIRA VERSKA MRZNJA.A I SAMI ZNAMO DA SU SE OVE PODELE MOGLE ODIGRATI I BEZ OPALJENOG METKA. OKRENI,OBRNI OPET CE BITI TERITORIJE POD OKRILJEM EVROPSKE UNIJE BEZ GRANICA. A U SUSTINI CELA TA UNIJA JE NAPRAVLJENA PO UZORU NA BIVSU JUGU.RAZLICITI NARODI BEZ GRANICA. ZALI BOZE SAMO ZA ZRTVAMA I ZAL PORODICAMA KOJE SU IZGUBILE NEKOG U RATU,BEZ OBZIRA KOJE VEROISPIVESTI I NACIONALNOSTI BILE.

  • Braco

    8. april 2016 | 16:55

    Spomenko Gostić je uzeo pušku umesto onih koji SU DEZERTIRALI u Srbiju, da Nije bilo ovakvih junaka kao mali Spomenko ne bi bilo bi naše drzave od 79% teritorije i koja je mučkom podelom pala na 49%.) Ex bosne sadašnje Republike SRPSKE. (Nikad Bosna uvek SRPSKA) treba naglasiti da Spomenko Nije bio jedino dete pogotovo na Ozrenskom ratištu, i da su na istom ratištu sa druge strane bili ozloglašeni El Mudzahid bataljon od 3500 boraca, a To SU Ti isti zlikovci Sto SE danas dizu u vazduh po EU, prve odsečene glave SU bile Upravo na Ozrenskom Ratištu i na zalost SU bile Srpske. Te slike SU obišle celi svet mudzos drzi DVE glave a na trećoj stoji nogom. Posle tri meseca taj zlikovac je zarobljen, i nabijen na kolac i ispečen na raznju. Spomenka nisam zaboravio zapalim mu sveću na dan kada je pao, i svaki put kada sam u crkvi ja namenim svecu i za njega i za ostale borce koji SU zivote ugradili za naše slobode, SLAVA IM. A malog a Tako VELIKOG junaka Gostića neka gospod Bog uzme pod svoje andjele imaće JEDNOG od najboljih. Slava mu i laka crna zemljica. Junačino naša.

  • ЦЗБГ

    7. april 2016 | 17:36

    Вечна ти слава,дечаче... Почивај у миру!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA