TRAGEDIJA CELOG NARODA, TRAGEDIJA SRBIJE: Tek svaki pedeseti ROM živi duže od 55 godina!

Životni vek im je, zbog teških uslova u kojima žive, mnogo kraći nego kod pripadnika drugih nacionalnosti u Srbiji, potvrđeno nam je iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava

  • 5

Statistike o životu romske nacionalne manjine su jezive, a valja ih se prisetiti na današnji dan - Međunarodni dan Roma.

OPRE ROMA! Danas je Međunarodni dan Roma!

Naime, prema zvaničnim statistikama, od 50 Roma u Srbiji, duže od 55 godina živi samo jedan!

Njihov životni vek je, zbog teških uslova u kojima uglavnom žive, mnogo kraći nego kod pripadnika drugih nacionalnosti u Srbiji, potvrđeno nam je iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Danas je Međunarodni dan Roma, povodom čega će u foajeu druge galerije Narodnog pozorišta u Beogradu biti otvorena izložba fotografija "Usnija Redžepova - život Koštane", dok će u Klubu poslanika biti organizovan okrugli sto na temu "Romi i Poglavlje 23".

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    8. april 2016 | 14:02

    Nije tacno u opste da zbog uslova zivimo krace opste je poznato da smo naj emotivniji narod na svetu pa tako teze podnosimo stresne situacije i naravno srce nam slabi zbog toga

  • Boki

    8. april 2016 | 14:09

    Mislim da tu ima i drugih faktora. Nasi stari su ziveli u najgorim uslovima, preziveli ratove, glad i nemastinu, na kraju opet doziveli duboku starost. Lose zvotne navike, alkohol i cigarete mnogi romi konzumiraju od detinjstva, a postoje i genetske predispozicije.

  • Tutor

    8. april 2016 | 17:35

    To je neistina, bar što se tiče domicijalnih Roma, a što se tiče novopridošle šiptarije, ne mogu da tvrdim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA