BIVŠI ZAMENIK PREDSEDNIKA HDZ-a: Vlada treba jasno da kaže da je NDH bila fašistička tvorevina

- Čuvamo li različitosti kao svoje bogatstvo ili poručujemo da idu negde drugde? - upitao je u saopštenju Drago Prgomet, bivši zamenik predsednika HDZ-a

  • 10

Bivši zamenik predsednika HDZ-a Drago Prgomet, povodom 75. godišnjice utemeljenja kvislinške fašističke NDH, smatra da hrvatska vlada treba jasno da kaže da je NDH bila fašistička tvorevina.

SEĆANJE NA ŽRTVE USTAŠKOG POGROMA: Obeležavanje 75 godina od početka Drugog svetskog rata

- Dan nastanka NDH daje nam povod za razmisljanje gde smo danas. Jesmo li slobodno društvo koje poštuje različitost i drugačije mišljenje? Jesmo li skloniji dijalogu ili isključivosti? Čuvamo li različitosti kao svoje bogatstvo ili poručujemo da idu negde drugde? - upitao je u saopštenju Prgomet, preneli su hrvatski mediji.

On je upitao vlada li atak na slobodu govora i istraživanja ili nas raduje lepeza različitih pogleda i misli?

- Da parafraziram poznatu misao: ako ćutimo dok se loše događa drugima, kada loše dođe do nas ni tada neće biti nikoga da govori - naveo je Prgomet, ističući da smo zato pozvani da kažemo da je NDH bila fašisticka tvorevina, utemeljena na rasnim zakonima, prenosi Index.hr.

Foto: Wikipedia/United States Holocaust Memorial Museum Foto: Wikipedia/United States Holocaust Memorial Museum

Treba se suprotstaviti svakoj vrsti revizije i negiranju žrtve svih onih samo zato što su bili druge vere, nacionalnosti ili su drugačije mislili, kazao je Prgomet, koji je februara 2015. napustio HDZ i osnovao stranku Hrid.

Vlada Hrvatske mora biti jasna u ovim porukama i učiniti sve da zajedno s predstavnicima naroda koji su bili najveće žrtve ustaškog režima odamo počast stradalima, naveo je bivši zamenik predsednika HDZ-a i dodao da smo dužni izvući poruku i pouku iz tih vremena i svojim politikama ne dozvoliti da se takvo nešto ponovi u društvu.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

- Zaoštravanje retorike koju čujemo u poslednje vreme ne sme biti smer kojim će Hrvatska ići. Dijalog mora biti ključni alat iznalaženja rešenja u svakoj situaciji, a istorija nas uči da samo dijalogom možemo ići napred i graditi tolerantnije i prosperitetnije društvo - stoji u saopštenju Prgometa, preneo je portal Index.hr.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    10. april 2016 | 20:37

    To je istorijska cinjenica... To se ne moze pobiti...

  • ANTE BAN

    10. april 2016 | 20:38

    Ovaj vrhunski doktor medicine nema osobine za vrhunskog političara! A misli da ih ima! Iako su mu izjave uglavnom ispravne, pa i ova o NDH, previše je kod njega taštine, egocentričnosti,sebičnosti, uz pomanjkanje smisla za zajedništvo i timski rad! Čim nije uspio biti predsjednik HDZ-a, odmah sutra je "okrenuo ploču" i osnovao novu stranku. Pritom je našao još nezadovoljnika iz HDZ-a. Mnogi ovamo smatraju da bi bio bolji šef HDZ-a od Karamarka, ali; radi se o tipu koji ne može pretrpjeti poraz, koji mora biti vodja! U suprotnome- ODLAZI, kao što je i napravio!

  • How Yes No

    11. april 2016 | 13:58

    Zasto to vlada treba da kaze kada cijeli svijet to zna?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA