FAŠISTI PATROLIRAJU VOZOVIMA: Slovačka policija ne štiti građane dovoljno, smatra desnica

Marijan Kotleba je istakao da je to prvi korak ka osnivanju paravojnih domobranskih jedinica, jer, kako ističe, država nije u stanju da zaštiti pristojne ljude.

  • 5

Pristalice parlamentarne desničarske Narodne stranke Naša Slovačka (LSNS) Marijana Kotlebe od ponedeljka patroliraju u vozovima da zaštite građane, kada to navodno policija nije u stanju.

KONTROLOR IGRAO IGRICU PA IZAZVAO SUDAR: Uhapšen zbog železničke nesreće

Kotleba je istakao da je to prvi korak ka osnivanju paravojnih domobranskih jedinica, jer, kako ističe, država nije u stanju da zaštiti pristojne ljude.

- Dok se to ne promeni, moraćemo da se angažujemo - odgovorio je Kotleba medijima na pitanje zašto je angažovao snagatore iz redova aktivista i pristalica svoje stranke da u patrolama po trojica obezbeđuju vozove.

Neposredni povod je nedavni slučaj kada je prošle sedmice 17-godišnji slovački tinejdžer napao 21-godišnju Slovakinju u vozu, gušio ju je i udarao pesnicom u lice zato što nije htela dobrovoljno da mu da mobilni telefon i novac.

Kotleba je iskoristio to što su predsednik Regiona Banske Bistrice i regionalne vlasti zatražile od Slovačkih železnica spisak vozova u kojima se najčešće dešavaju napadi i krađe.

Printskrin: Youtube/Mojmír Borina Printskrin: Youtube/Mojmír Borina

Kotlebine patrole plaćaju karte kao i svi putnici, ali umesto da sede u kupeu šetaju se po vozu i spremni su da intervenišu, onemoguće napadače i sačekaju da ih predaju policiji.

Iako Kotleba u programu stranke ima domobranske dobrovoljačke jedinice, slovački zakoni zabranjuju osnivanje vojnih ili poluvojnih jedinica koje bi bile zamena za državne službe - armije i policije.

Kotleba, još kao vođa zabranjenog ekstremističkog neonacističkog Slovačkog zajedništva, ali i danas kada je njegova stranka na parlamentarnim izborima početkom marta osvojila osam odsto glasova, a ekstremisti prvi put u istoriji ušli u slovački parlament, ne krije da je njegov uzor fašistička marionetska Nezavisna Slovačka Država, slovački pandan ratnoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj Ante Pavelića.

Printskrin: Youtube/Miro Stuhár Printskrin: Youtube/Miro Stuhár

Kotlebu njegovi simpatizeri oslovljavaju rečju "vođa", a javno koriste ozloglašeni pozdrav "Na stražu", koji je u vreme marionetskog fašističkog režima uvela Hlinkina garda, poluvojna formacija Slovačke narodne stranke Andreja Hlinke, osnovana 1938. godine.

Hlinkini gardisti obavili su prve nasilne deportacije slovačkih Jevreja, u vreme kada marionetski režim Jozefa Tisa još za to nije dao saglasnost, a krivi su za nasilje nad oko 58.000 Jevreja kada su ih odvlačili u vagone za stoku da ih pošalju u smrt u Aušvic i druge nacističke koncentracione logore.

U vreme partizanskog Slovačkog narodnog ustanka u jesen 1944. godine rame uz rame sa nemačkim trupama SS učestvovali su u masakrima civilnog slovačkog stanovništva.

- Kotleba je fašista. Treba ga nazvati pravim imenom, glasno i jasno - rekao je prošle sedmice predsednik Slovačke Andrej Kiska.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. april 2016 | 22:10

    E OVO VAM JE TA DEMOKRATSKA EU!!!VIDECEMO SAMO JOS KAD U EU PARLAMENTU IZGLASAJU I POSTAVE FURERA!!!!! ZIG HAJLT!!! ODE SVE U P.M.!!!!!

  • Алекса

    13. april 2016 | 00:07

    Што би наш народ рекао: Словчака Словацима напоље са странцима! Браво Словаци!

  • dalmatinac

    12. april 2016 | 23:07

    ustase XD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA