TO NIJE BILA BOLNICA, VEĆ KLANICA: Asadovi dokumenti otkrili istinu o ratu u Siriji i mučenju zarobljenika

Načini mučenja su bili brutalni, udarali su ih kablovima i štapovima, elektroškovima, a zabeležen je određen broj seksualnih zlostavljanja zarobljenika u Siriji, kako se navodi u ovim dokumentima

  • 12

Sirijska nezavisna istraživačka agencija osnovana 2012. godine, otkrila je podatke koji bi mogli da promene poglede na rat u Siriji.

GODIŠNJICA UŽASA U SIRIJI: Rat koji je zauvek promenio naš svet, podelio Evropu i oterao milione iz svojih domova (FOTO) (VIDEO)

Prikupljene su poruke koje su razmenjivali zapovednici i visoki zvaničnici Sirije, a otkriveno je kako su vladine snage sprovodile mučenje zarobljenika i pobunjenika. Načini mučenja su bili brutalni, udarali su ih kablovima i štapovima, elektroškovima, a zabeležen je određen broj seksualnih zlostavljanja zarobljenika.

Komisija za međunarodnu pravdu i odgovornost (CIJA) tvrdi da poseduje više od milion dokumenata, od kojih je polovina prokrijumčarena iz Sirije, kao i dokaze o mučenjima i ubistvima nekoliko desetina Sirijaca koje je navodno naredio sam predsednik Sirije Bašar al-Asad.

U gradu Deir Ezor, na istoku Sirije, koji je poznat po bogatstvu naftnim poljima navodno deluje korumpirano pravosuđe, kašnjenja u rešavanju tužbi su poznata, vlada nepotizam, a vladajućima nije strano ni primanje mita, navodi se u objavi Nacionalnog zavoda sigurnosti iz 2011. godine.

General Jameh, pripadnik gradskog vojno-obaveštajnog ogranka Deir Ezora, kako stoji u javnoobjavljenim dokumentima, na sve je načine pokušavao zaustaviti eskalaciju nasilja među demonstrantima koji su spalili niz policijskih stanica i vozila, pa je pokušao upozoriti svoje kolege putem poruka neka ne pucaju nasumično na ljude i da ih ne privode.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

U maju 2011. godine napao je 'ispitivače' zbog mučenja zatvorenika elektrošokovima, zapaljenim cigaretama i batinjanjem svih delova tela kao i zbog činjenice da se zarobljenike prisiljava da sede na plastičnim bocama.

Nekoliko meseci kasnije, CIJA je otkrila dokaze o mučenjima od strane vojnika koja su uključivala prebijanje šakama, kablovima i palicama. Zatvorenike su stavljali u automobilske gume, a potom su ih se tukli dok im noge ne iskrvare. Otkriveno je i da su zatvorenike stavljali u vodu, a potom spajali na elektrošokove.

Mučenja nisu stala sve dok zatvorenici ne bi počeli da uriniraju krv ili da padaju u nesvest zbog bolova usled slomljenih kostiju, a zabeleženi su i slučajevi ispadanja zuba. Tukli su ih do smrti. Otkriveno je i da je general Jameh lično je sudelovao u mnogim mučenjima.

Jedan od aktivista koji se bore protiv ovakvih strašnih događaja uhapšen je u Damasku dok je pokušavao spasiti ženu i dete. Rečeno mu je da će biti ubijen, skinuli su ga, prebili, a potom zaključali u hangar u kojem se nalazilo oko 200 ljudi.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- Samo truneš. Nema vazduha, nema sunca. Nokti su ti predugi jer ih nemaš čime odrezati, a kada se počešeš, sa sebe odereš kožu - ispričao je aktivist Al-Hamada.

Bez mogućnosti obavljanja higijene, zatvorenici su oboleli od kožnih bolesti, čirevi su prekrili njihova tela. Pili su vodu iz toaleta i umirali od gladi, gušenja i bolesti.

- Veliki broj ljudi je poludeo. Izgubili su sva svoja sećanja - ispričao je Hamada.

Nakon što je preživeo hangar ponovno je bio mučen ne bi li iz njega izvukli informacije o kolegama aktivistima. Gasili su cigarete po njemu, spajali ga žicama na struju, vezali lisicama za cevi tako da mu noge vise iznad tla.

- Osećao sam kako mi se lisice urezuju u ruke. Ostao sam da visim pola sata, a onda sam počeo da vrištim dok mi nisu stavili čizmu u usta.

Tokom mučenja razbijeno mu je nekoliko rebara, a pretili su mu da će mu odrezati polni organ. Na kraju im je rekao sve što je znao.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Bolnica 601

Kada je prilikom jednog mučenja počeo da urinira krv odvezen je u ozloglašenu bolnicu 601. Bio je prestravljen. Nekoliko zarobljenika koje je upoznao, a koji su se od tamo vratili, rekli su kako to nije bolnica već 'klanica'.

U kupatilu bolnice svedočio je prizoru koji nikad neće zaboraviti. Kako je opisao, pod kupatila bio je prekriven leševima koji nisu imali oči. Stražar mu je naredio da urinira po telima. Noću bi, stražar koji je sam sebe nazivao Azrael, prema anđelu smrti, dolazio bi u ćelije i odrubljivao glave - nasumično.

Metoda koje je Hamada opisao bile su tipične varijante mučenja, potvrdila je CIJA u svojim dokumentima koja se osim prikupljanja informacija, papira i poruka bavila intervjuisanjem zlostavljanih i mučenih od kojih su neki taj režim prolazili godinama. Prema jednom iskazu jedan je ispitivač molio zarobljenika da prizna zločin kako bi ga prestao mučiti.

Printskrin: YouTube/FFreeThinker Printskrin: YouTube/FFreeThinker

Hamada je imao sreće. 2013. godine odveden je pred sud gde je priznao da je uvredio predsednika pa je pušten.

CIJA je prikupila 55.000 fotografija iz bolnice koje potvrđuju njegovu priču. Vratio se u Deir Ezor gde je zatekao ratno stanje, pobunjenike koji se bore protiv korumpiranih vlasti, džihadiste i njihovu vladu. Potom je krenuo za Evropu.

CIJA je uverena da dokazi koje je skupila neće još dugo ostati tajni ni zataškavani, jer sudovi neće moći više da ih ignorišu.

(Telegraf.rs/ Izvor: dnevnik.hr/ news.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aнти Антифа

    14. april 2016 | 12:12

    Са издајницима,терористима,убицама и страним плаћеницима се тако и поступа

  • Crnac

    16. april 2016 | 11:31

    Sta su radili srbima u Bosni devedesetih, ovo je humano!

  • dukljanin

    15. april 2016 | 00:30

    AMERIČKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA CIA JE IZVORIŠTE ZLA , SKORO SVE SUKOBE,STRADANJA ,RATOVE SU POSREDNO ILI NEPOSREDNO IZAZVALI .....OVO ŠTO SU NAVELI TO SU TIPIČNE METODE KOJE SPROVODE ISLAMSKE TERORISTIČKE GRUPACIJE.CIA SVE MONTIRA I PLASIRA KAO ISTINU.TO SU RADILI U BOSNI ,KOSOVU ,LIBIJI,IRAKU ,SAD U SIRIJI . NIGDE POMENA O STRAVIČNIM ZLOČINIMA KOJE ČINE ISLAMISTIČKE PARAVOJNE FORMACIJE POTPOMOGNUTE TURSKOM ,SAUDIJSKOM ARABIJOM,KATAROM,KUVAJTOM, IZRAELOM I AMERIKOM....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA