OTROVNA ŠKOLA: Učenici dobijaju leukemiju, niko ne zna zbog čega

Spekuliše se da se oko 500 učenika škole stranih jezika u kineskom gradu Čandžouu razbolelo od kraja 2015. godine

  • 1

Veliki broj učenika u školi stranih jezika u kineskom gradu Čandžouu ozbiljno se razbolelo jer je zgrada ove ustanove izgrađena blizu otpada visokotoksičnih materija. Mnogim đaci počela je da curi krv iz nosa, a veliki broj njih je dobio i leukemiju.

Dečak oboleo od leukemije zaprosio medicinsku sestru koja ga je lečila!

Aktivisti za zaštitu životne sredine u Kini sada pozivaju vlasti da donesu nove zakone i pokrenu istragu koja bi otkrila zbog čega se na stotine učenika razbolelo.

Spekuliše se da se oko 500 učenika razbolelo od kraja 2015. godine, a mnogi od njih imaju simptome curenja krvi iz nosa, glavobolje, kašalj, osip, a u najgorim slučajevima zabeleženi su i limfomi i leukemija.

Prema pisanju kineskih medija, uzorci tla oko škole otkrili su visoke nivoe toksina, uključujući hlorobenzen koji izaziva oštećenje jetre, bubrega i nervnog sistema.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

- Ovo je veoma tužno i tragično. Teško je zamisliti osećanja roditelja čija su deca bila izložena visokom nivou opasnih toksina - rekao je Ma Jun, vodeći kineski ekolog.

Škola stranih jezika Čandžou otvorila je u 2015. godini vrata novog kampusa koji se nalazi u blizini tri bivše fabrike za proizvodnju raznih hemikalija. Časovi su počeli pre nego što je urađena provera zemljišta i podzemnih voda na tom području.

Bivši zaposleni u jednoj od pomenutih fabrika otkrio je da su bacane toksične hemikalije u lokalnu reku, kao i da je otrovni otpad zakopavan nedaleko od mesta na kojem se nalazi škola, pa je tako hlorobenzen pronađen u 100.000 puta većoj koncentraciji od dozvoljene.

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    20. april 2016 | 20:50

    Ali kad cujem neke nase Srbe da treba da se uhledamo na Kineze povraca mi se. Jedini narod i vlast koja svesno truje sam sebe i druge a zarad da se bude jajaca ekonomija na svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA