GINISOV REKORD: Najveća skulptura od čokolade! (FOTO)

Tim umetnika "Kuzine" iz Kalifornije proveo je više od 400 sati u izgradnji čokoladnog hrama teškog više od osam tona, koji je napravljen po uzoru na čuvenu piramidu Maja

  • 0

Najveću skulpturu od čokolade, koja teži čak 8.273 kilograma, napravili su umetnici "Kuzine" iz Kalifornije i time postigli  Ginisov rekord u pravljenju džinovske čokolade i peciva. "Kuzinina" skulptura, visoka šest stopa, napravljena je po uzoru na piramidu Maja.

Prema rečima kompanije,  smatra se da su Maje dosta doprinele pronalaženju porekla čokolade. Maje su među prvima otkrile savršenstvo i ukus kakaa. Takozvano "Kakao drvo" otkrile su Maje i "uputile" druge civilzacije u njegov ukus. Čokolada je shvaćena kao "hrana bogova".

Fransoa Melet, francuski arhitekta i kuvar, detaljno je istražio majansku piramidu zajedno sa timom "Kuzine". Takođe, Stefan Treand, najbolji majstor u Francuskoj, proveo je više od 400 sati u izgradnji čokoladnog hrama, kombinujući različite vrste čokolade. Takođe, na osnovu postojećeg hrama, majstor je prebrojao stepenike prave piramide, kako bi čokoladnu piramidu predstavio što vernije.

U odnosu na majansku piramidu, čokoladna skulptura je za 30 puta manja od postojeće. 

- Cilj nam je bio da stvorimo skulpturu od čokolade koja bi što vernije predstavila majansku. Hteli smo da napravimo nešto jedinstveno povodom obeležavanja 30 godina od postojanja "Kuzininog Instituta za čokoladu i pecivo"- rekao je Ričard Fuli, začetnik čitavog projekta.

Kreatori ovog  čokoladnog projekta planiraju da skulpturu sruše 21.decembra 2012. godine, kada će, po kalendaru Maja, doći do smaka sveta i nestanka civilizacije.

Umetnička kakao skulptura istaknuta je u "Kuzininom Institutu" u Kaliforniji.

(I. Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA