GODIŠNJICA KATASTROFE U ČERNOBILJU: Radioaktivnom zračenju izložene su OVE ZEMLJE (FOTO) (VIDEO)

Radioaktivnoj prašini su izloženi, pored teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, i Poljska, Bugarska, Nemačka, Švedska, Švajcarska, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Finska, bivša Jugoslavija, Rumunija, Austrija, a radioaktivna prašina je zahvatila i istočni deo SAD

  • 2

Evropska komisija je, povodom tri decenije od nuklearne katastrofe u Černobilju, najavila dodatnih 20 miliona evra pomoći za saniranje posledica te katastrofe.

UZNEMIRUJUĆE: Najdramatičnije fotografije nuklearne katastrofe u Černobilu

Evropska unija predvodi u međunarodnim naporima za uklanjanje posledica černobiljske nuklearne katostrofe, dekomisiju nuklearne elektrane kako bi to mesto ekološki bilo sigurno. Najavljena sredstva će pomoći da se ti projekti uspešno završe - izjavio je komesar za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica.

Novih 20 miliona evra je deo pomoći od 45 miliona koji se očekuju od G7 i EK, prenela je Hina.

Tim novcem se finansira izgradnja skladišta za potrošeno nuklearno gorivo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Za saniranje nuklearke EK je dosad dala oko 730 miliona evra.

BABUŠKA IZ ČERNOBILJA jede kontaminiranu hranu i još uvek je živa! Evo kako joj to uspeva (VIDEO)

Pre tri decenije, u noći 25. na 26. april 1986. godine, u atomskoj elektrani Černobilj nedaleko od varošice Pripjat, na samom severu Ukrajine, uz granicu sa Belorusijom, dogodila se nukearna katastrofa.

Jedan od reaktora elektrane "Vladimir Iljič Lenjin" - kako se zvanično zvala černobiljska nuklearna elektrana, eksplodirao je 26. aprila u 1:24 posle ponoći po lokalnom vremenu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na licu mestu stradala je 31 osoba, sa ozračene teritorije evakuisano je 116.000 ljudi, a u narednom periodu još 230.000. Radioaktivni oblak je prekrio u danima koji su usledili znatan deo Evrope, s nesagledivim posledicama.

Radioaktivnoj prašini su izloženi, pored teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, i Poljska, Bugarska, Nemačka, Švedska, Švajcarska, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Finska, bivša Jugoslavija, Rumunija, Austrija, a radioaktivna prašina je zahvatila i istočni deo SAD. U izvesnoj meri gotovo čitava Severna hemisfera osetila je posledice.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Ukrajine, pod medicinskim nadzorom, kao posledica černobiljske katastrofe, nalazi se više od dva miliona ljudi.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nira

    26. april 2016 | 10:31

    Tih godina je rak bio još u "povoju"otada je ubrzano počeo da raste broj oboljelih a pogotovo još poslije ovih silnih nato bombardovanja.

  • očaj

    26. april 2016 | 11:24

    očaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA