BRITANCE ČEKA ŠAMAR OD EU AKO JE NAPUSTE: Brisel će ih odbaciti bez milosti

- U našem je interesu da se taj raskid obavi što je brže. Nemamo volje za pregovaranje novih uslova u prve dve godine - kazao je izvor u Briselu

  • 15

Ukoliko se britanski glasači na referendumu u junu odluče na izlazak iz EU-a, Unija će insistirati na brzom "raskidu" od Velike Britanije, pre nego što započne da radi na novom odnosu s tom zemljom.

Rojters iz dva evropska izvora koja se bave mogućim Breksitom saznaje da EU nema volje za ikakvim produženjem dvogodišnjeg razdoblja, kako to omogućuje Ugovor iz Lisabona, za izlazak iz Unije, dok bi za zaključivanje bilo kakvog novog trgovinskog partnerstva trebalo mnogo više godina.

- U našem je interesu da se taj raskid obavi što je brže. Nemamo volje za pregovaranje novih uslova u prve dve godine - kazao je izvor u Briselu. Drugi evropski izvor takođe tvrdi da u slučaju rastanka ove dve strane, ne treba odugovlačiti.

- Što kraće to bolje. Niko ne želi da se to razvlači duže od dve godine. "Šou"se mora nastaviti - poručio je.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovakav hladan pristup Brisela znači da bi Britaniju odbacilo bez milosti, bez ikakvog povlašćenog odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom. To je u opreci sa izjavama pobornika napuštanja Unije da bi London mogao sebi osigurati poseban status, zadržavši pristup tržištu pre nego i službeno "raskine brak" s Evropskom unijom.

Evropski dužnosnici i dalje su uvereni da će Britanci konačno na referendumu 23. juna glasati za ostanak u zajednici kojoj su se pridružili 1973., usprkos anketama koje pokazuje da se radi o neizvesnoj trci.

Međutim, u slučaju da pobedi glas za napuštanje Unije, Evropska komisija ima provizorni plan održavanja retkog nedeljnog sastanka 26. juna kako bi utvrdila svoju strategiju.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. april 2016 | 20:08

    ENGLEZI -MALI AMERI MORAJU DA SLUSAJU VELIKOG BRATA IZ WASINGTONA -STO ZNACI OKRECU LEDJA BRISELU!!!! BIROKRATIJA BRISELSKA TREBA VEC DA GLEDA OGLASE I TRAZI NOVI POSAO ILI DA TRAZE PRISTUP BRIKSU!!! POSLE RAZVODA BICE I RASPADA !!!!!!!!!

  • Iva

    29. april 2016 | 18:20

    Pucaj Evropo,bolje i nisi zasluzila.

  • Britanac

    29. april 2016 | 18:13

    Bas me briga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA