TRADICIONALNA MANIFESTACIJA U MOKRINU: Evo odakle je zvanično najtvrđe jaje 26. "Tucanijade" (FOTO)

- Od 1.000 jaja koliko se proizvede u našem domaćinstvu ipak sam izabrao najtvrđe i pobedničko jaje - srećan je "domaći" Stevan Prodanov

  • 0

Da je Mokrin danas bio centar sveta potvrđuje i tradicionalna 26. "Tucanijada" - mokrinska vaskršnja svečanost koja se održava u banatskom selu u blizini Kikinde.

Najtvrđe kokošije jaje na svetu imao je Stevan Prodanov iz Mokrina, koji je proglašen za svetskog pobednika ovogodišnjih svečanosti.

- Jaje je iz našeg kokošinjca - tvrdi pobednik. - Imao sam težak zadatak. Od 1.000 jaja koliko se proizvede u našem domaćinstvu ipak sam izabrao najtvrđe i pobedničko jaje - srećan je Prodanov.

Prodanovu je ovo treća svetska titula. Kako kaže za Telegraf, više nema nameru da se takmiči i ovo nadmetanje ubuduće prepušta mlađim članovima porodice.

Prodanov je u finalu savladao Milana Mihajlovića, penzionera iz Bijeljine, prošlogodišnjeg svetskog šampiona.

Foto: Stevan Vejin Foto: Stevan Vejin

U čemu je tajna ovog tvrdog jajeta i apsolutnog pobednika 26. Mokrinske "Tucanijade"? Prodanov kaže da je bitna taktika tokom takmičenja, ali i pažljiv odabir jaja, koje samo vrsni poznavaoci mogu da odaberu u hiljadama sličnih.

U juniorskoj konkurenciji titula za najtvrđe jaje pripala je Ivani Prodanović, takođe iz Mokrina.

KAD SE MALIŠANI POTUCAJU: Matea odneo pobedu na TUCANIJADI, a evo šta je morao da uradi da to i dokaže! (FOTO)

Živica Terzić, organizator vaskršnjih svečanosti, objašnjava da manifestacija svake godine postaje sve veća i prepoznatljivija:

- Od male seoske manifestacije, postali smo i nezvanično svetska "Tucanijada". Ovo je veliki dan za nas Mokrinčane, kada je svetska pažnja usmerena ka nama - zadovoljan je Terzić.

Foto: Stevan Vejin Foto: Stevan Vejin

Interesantno je da se za ovu priliku u Mokrinu ofarba nekoliko stotina hiljada komada kokošijih, guščijih, pačijih i morčijih jaja, ali se u takmičarskom delu mogu pojaviti samo kokošija. Svake godine za "Tucanijadu" se prijavi između 150 i 200 takmičara iz raznih krajeva sveta.

Evo kako da pobedite u "tucanju"!

"Tucanijada" je, uz "Gusanijadu", Mokrin učinila nadaleko poznatim. Zato je na ulazu u Mokrin postavljena kamena statua uskršnjeg jajeta ofarbana i ukrašena motivima ovog sela. Čast da ove godine ukrasi jaja na ulazu u Mokrin imao je Miloš Srbljin.

Foto: Stevan Vejin Foto: Stevan Vejin

Takmičari mesecima pregledaju hiljade jaja u potrazi za najtvrđim. Stručnjaci za ovaj "sport" kažu da se tvrdoća jajeta proverava laganim kuckanjem jajeta o zube. Nakon finalnog duela najtvrđih jaja, komisija pobedničko jaje preseče na pola, da bi se uverila da je reč o kokošijem svežem jajetu. Polovinu pobedničkog jajeta pojede pobednik, a drugu polovinu predsednik komisije.

I ne samo da se u Mokrinu proizvode najtvrđa jaja na svetu, Mokrinčani imaju i najjače gusane, te nije ni čudo što za Mokrin zna čitav svet.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA