BORSKI METALURZI POVEĆALI PRERADU I POJEFTINILI PROIZVODNJU: Više bakra, bez dinara ulaganja!

U slučaju da RTB Bor uloži ne više od pet miliona dolara u zamenu katalizatora, ojačavanje linija i pojačavanje protoka gasova, odnosno „vuče“, može da očekuje da se godišnja prerada bez ikakvih problema podigne za 50 odsto - rekao je Blagoje Spaskovski

  • 1

Metalurzi iz RTB Bor u aprilu su proizveli 7.600 tona anodnog bakra i time dokazali da je projektovana prerada 400 hiljada tona koncentrata i proizvodnja 80 hiljada tona katoda godišnje, u novim metalurškim postrojenjima, osvojena u potpunosti. Sada se ciljaju viši dometi, kao što je prerada 550.000 tona koncentrata i proizvodnja 100.000 tona katodnog bakra iduće godine u ovo vreme - kaže direktor Topionice i rafinacije Boban Todorović.

POTREBNO 30 MILIONA EVRA ZA STABILIZACIJU: RTB Bor-u potreban obrtni kapital za razvoj rudarstva (FOTO)

Prema njegovim rečima, aprilska proizvodnja je 11 odsto veća od planirane, odnosno one koja je predviđena dizajnom nove topionice.

- Povećali smo dnevnu preradu na 1.550 tona šarže i tako sada postižemo bolje ekonomske efekte na mesečnom nivou. U isto vreme smo, što je vrlo važno, zadržali planirano iskorišćenje metala i sumpora od najmanje 98 odsto. Veća prerada, dakle, neće ugroziti emisiju iz metalurških agregata jer imamo apsolutnu kontrolu nad tehnoloških postupkom dobijanja bakra – ističe Todorović.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

On pojašnjava da RTB Bor većom dnevnom preradom postiže bolje ekonomske efekte, a pritom ne ugrožava emisiju iz metalurških agregata.

Razlog za to je postojanje apsolutne kontrole nad tehnološkim postupkom dobijanja bakra.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski kaže da u slučaju da ulože ne više od pet miliona dolara u zamenu katalizatora, ojačavanje linija i pojačavanje protoka gasova, odnosno „vuče“, mogu da očekuju da se godišnja prerada bez ikakvih problema podigne za 50 odsto.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- Aktuelna proizvodnja je dokaz da časovni kapacitet prerade u novoj topionici može da se poveća za 20 do 25 odsto bez ijednog uloženog centa - objašnjava Spasovski i dodaje da je prezadovoljan radom novih pirometalurških postrojenja i činjenicom da su metalurzi osvojili novu tehnologiju.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- Fleš-smelting tehnologija je najmodernija u svetu, ona koja sopstvenu sirovinu, sumpor iz koncentrata, troši kao energent. Borski metalurzi su je osvojili i savladali nešto što je svetsko savršenstvo. Oni su pobednici tehnološke i ekološke revolucije! Već smo povećali preradu i na taj način pojeftinili proizvodnju, bez centa ulaganja. Sada radimo na tome da stvorimo uslove u kojima će ova topionica moći godišnje da preradi 600-650 hiljada tona koncentrata i to sa minimalnim ulaganjem. Pritom, koncentraciju sumpor-dioksida zadržavamo na 125 pipiema. Uveren sam da to možemo da postignemo, a dokaz imamo u susednom Pirodopu, koji je dizajnirani kapacitet prerade pola miliona tona koncentrata godišnje podigao na milion i 150 hiljada tona – kaže Spaskovski i dodaje da se povećanjem kapaciteta prerade i proizvodnje, obaraju troškovi režije i rad nove topionice postaje isplativ.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- Ona je već sada isplativa sa ekološkog aspekta, a biće još bolje kada uložimo u rudarstvo i tako dođemo do više sopstvenog koncentrata – kaže Spaskovski i naglašava da veću preradu sopstvenog koncentrata garantuju već overene basenske rudne rezerve, „teške“ milijardu i 355 miliona tona, ali i novootkrivena nalazišta bakra i zlata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA