GDE SU I ŠTA RADE CIPRAS I VARUFAKIS: Bili su sinonim za slobodu, a evo dokle su dogurali! (FOTO)

Iako se činilo da je Grčka na dobrom putu da se isčupa iz "kandži" evopskih kreditora, situacija se nakon referenduma 5. jula prošle godine potpuno promenila, neočekivano

  • 2

Nakon što je Aleksis Cipras početkom prošle godine postao šef vlade, u Grčkoj je nastupio period previranja i natezanja sa MMF-om oko vraćanja kredita i dugova. Mnogi su tad veličali premijera Ciprasa i tadašnjeg ministra finansija Janisa Varufakisa, i njihovo NE pretnjama koji su im dolazile sa Zapada. Danas, malo ko priča o tadašnjim bastionima demokratske Evrope.

VARUFAKIS, SIN BOGA ZEVSA, PROGOVARA: Ako je istina ono što govori, neka nam je bog u pomoći! (FOTO)

Cipras i Varufakis su, kako se tada činilo, bili odličan tandem nove levičarske vlade u Atini. Njihova retorika je opčinila Grke i videli su u njima izlaz iz krize i konačnu finansijsku stabilnost. Mesecima nakon formiranja vlade, oštre reči upućene kreditorima i ucenama MMF-a, stizale su od obojice.

– Ako grčki narod želi da nastavi mere štednje u večnost, mi ćemo poštovati, ali nećemo biti ti koji će to sprovoditi – rekao je Cipras pred grčki referendum o prihvatanju predloga kreditora o sprovođenju reformi i dovršavanju programa isplate pomoći.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

– Današnje "ne" je veliko "da" za demokratsku Evropu. Grci su poslali jasnu poruku – "ne" novim merama štednje, ali "da" stvarnim reformama – rekao je grčki ministar finansija na dan referenduma.

Iako se činilo da je Grčka na dobrom putu da se isčupa iz "kandži" evopskih kreditora, situacija se nakon referenduma 5. jula prošle godine potpuno promenila, neočekivano. Podsetimo, Grci su ogormnom većinom glasali za odbijanje ucena “trojke”.

OVO JE NAJGLUPLJI PLAN POMOĆI IKADA: Osim ako ne postoji neki tajni, zlokobni plan za Grčku (FOTO)

Već sutradan, Varufakis je na svom blogu podneo ostavku na tu funkciju ministra finansija. Ova ostavka sve je šokirala, naročito jer je ona usledila posle izglasavanja grčkog "ne". Većina medija je tada pisala da je ostavka Varufakisa bila uslov EU Ciprasovoj vladi kako bi nastavili dalje pregovore.

Nedugo nakon toga, bivši ministar finansija i deo radikalne levice, ušli su u otvoreni sukob sa Aleksisom Ciprasom, a razlog je Ciprasova "izdaja" programa, kojim je Siriza došla na vlast. Nazivao je Ciprasa "marionetom EU", kao osvrt na iznenadnu ostavku grčkog premijera. Raspisavanje izbora, sa druge strane, video je kao pokušaj jačanja lične pozicije, ali i čišćenje stranke od protivnika.

Cipras je u septembru ponovo izabran za premijera Grčke i nedavno je od evropskih lidera zatražio novi paket pomoći Grčkoj. Varufakis, s druge strane, svoju popularnost je iskoristio i svoja interesovanja rasporedio na više strana.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Početkom godine, Varufakis je osnovao panevropski pokret "Demokratija u Evropi 2025", (DiEM 2025), čiji je cilj, kako je istakao, demokratizacija kontinenta.

CIPRAS JE IZABRAO KAPITULACIJU: Varufakis objasnio da Grcima NEMA SPASA!

- EU se raspada i to radi veoma brzo. Proces depolitizacije u srcu Evrope, njenih institucija traje već decenijama - rekao je Varufakis na predstavljanju pokreta u februaru u Berlinu, dodajući da je birokratski i tehnokratski sistem Unije "prerastao u autoritarizam".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Varufakis je tada pozvao na snažnije evropske integracije, istovremeno zahtevajući suvernitet za svaku državu članicu. Međutim, nije izneo nijedan politički predlog i naglasio da će njegov novi pokret uglavnom biti forum za razmenu ideja.

U međuvremenu, Varufakis učestvuje na tribinama širom sveta o globalnoj i evropskoj krizi, piše akademske tekstove vezane za ekonomiju, profesor je ekonomske teorije na atinskom univerzitetu, privatni konsultant i često piše novinske članke i kolumne za listove širom Evrope.

NEMCI PRELOMILI: Bundestag izglasao odluku, Grčka dobija pomoć od 86 milijardi evra!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Cipras, s druge strane, i dalje se trudi da barem retorikom primiri nezadovoljni narod nakon prihvatanja uslova kreditora, iako je govorio da nikad neće pristati na njihove loše uslove za Grčku. Za Uskrs je uputio građanima poruku punu optimizma, ističići da za grčki narod dolaze bolja vremena.

- Loša vremena su iza nas, ulazimo u novu eru. Sa nadom, optimizmom i odlučnošću, slavimo Uskrs koji obeležava poglavlje u novoj eri. Ostavljamo loša vremena iza nas i okrećemo se budućnosti sa optimizmom i vizijom za državu i narod, uvek braneći vrednosti i solidarnost, demokratiju i socijalnu pravdu - poručio je grčki premijer.

Nedavno je kritikovao MMF zbog insistiranja na tome da grčke vlasti preduzmu veće napore za reorganizovanje posrnule ekonomije. U autorskom članku za britanski list "Fajnenšel tajms", naslovljenom "Grčka se suprotstavila katastrofičnim prorocima, sada je na MMF-u da uradi svoj deo", Cipras je napisao da je Fond u oktobru prošle godine predviđao da će grčka ekonomija evidentirati pad od 2,3 odsto u 2015. godini.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Grčki tandem je otišao različitim putevima, iako se činilo da će uraditi mnogo za Grčku i Evropu,. Cipras se i dalje trudi da ostavi dojam levičarskog vođe, dok Varufakis nastavlja da se bavi ekomonskim pitanjima i traži svoj neki novi put do vlasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    4. maj 2016 | 12:19

    Obicni demagozi koji su sludeli narod...Celavi pobegao ko poslednja cava, a ovaj simpaticni obican pajac...

  • Pera Kojot # 1

    5. maj 2016 | 20:26

    Pokupili lovu pa zabegli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA