ZIDAR IZ KRAGUJEVCA JE PRAVI FILOZOF IZA ŠPAHTLE: Miloje otkriva da su građevina i čovek slično napravljeni (FOTO)

- Uvek je najbitnija ta osnovica. Ako ti izolacija u kupatilu nije valjano urađena, džaba ti skupe pločice. To ti je kao sa čovekom… građevina i čovek su slični - objašnjava zidar Miloje Luković

  • 7

Miloje Laković (65) je zidar iz Kragujevca, bezobrazno srećan čovek, iritantno veran muž koji obožava suprugu srećnicu, bog ga je blagosiljao dobrim ćerkama, a njegov um ljubavlju prema sebi i ostalima.

SVAKA ČAST, LJUDINO: Stolar Mile pravi stolice za hranjenje beba i poklanja ih ljudima!

U gore pobrojanom nije navedena materijalna vrednost onoga što je stekao ovaj radnik, jer onda to ne bi bila priča o Miloju.

Na prvi pogled - ovaj čovek je običan zidar! Kad počne da govori, on je sve sem "običan".

Upravo pomaže prijatelju u renoviranju malog stana u Kragujevcu. Miloje je invalidski penzioner, jer teško može njegova leva noga, osam centimetara kraća od desne, da podnese toliko rada i stajanja, decenijama.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Došao sam praktično "sa ovaca", 1969. godine u Kragujevac i počeo da radim u građevinskoj firmi "Kazimir Veljković". I sad sam srećan kad radim, mnogo volim da radim. Volja čini sve! Čovek kad nema volju, on dobije i bolest, a kad imaš volju ne može ti niko ništa! To su prirodne stvari, ne filozofija. Delimično je to vaspitanje, da si tako zadojen, a delimično je do čoveka, odgovara majstor Miloje na obično pitanje - kada je počeo da se bavi zidanjem.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Upitan zašto su skoro svi zidari danas, bar oni koje viđamo po skelama u gradu, ljudi stariji od 50 i gde su mladi zidari, Miloje će kao iz puške:

- Neće mladi na građevinu. Neće da rade ovo za 30.000 mesečno, čak i kada nemaju šta drugo. A i neki roditelji su krivi. Valjda smo jedina zemlja u svetu gde roditelj kaže sinu da uči da ne bi radio. Pa valjda učiš školu da bi mogao da biraš šta ćeš raditi i da bi imao privilegiju da radiš šta voliš?! A šta da naučiš ako učiš školu da ne bi radio? To je propast čista, nastavlja Miloje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Do polovine razgovora sa zidarom, novinar je pokušavao da se "prebaci" na temu renoviranja, cenu majstorskog rada, najvećih grešaka pri radovima.

- Vidiš, najbitnije u stanu je da ti valja ono što na prvi pogled i ne vidiš - šta je ispod parketa, šta je ispod pločica. Uvek je najbitnija ta osnovica. Ako ti izolacija u kupatilu nije valjano urađena, džaba ti skupe pločice. To ti je kao sa čovekom, građevina i čovek su slično napravljeni. Kod nas zidara mora da se zna gde je na zidu tačka na kojoj se sve završava, ta tačka mora da se prati. Zna se gde su vrata, gde prozori. To je neka osnovica i ona mora da je valjana. Tako i kod čoveka, osnovica je da budeš stabilan, da odrediš prioritete, znaš gde su ti vrata i prozori - priča Miloje dok seče novu mrežu koja će do sudnjeg dana držati na zidu domaćinove pločice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Miloje Laković kaže da voli svoj posao i da bi opet isti birao. Objašnjava da, kao i svaki zidar, živi za pitanje koje gosti postavljaju domaćinu renoviranog stana - ko ti je ovo radio?

- I tako sam stekao jednog "keca", solidnu kuću i sve to pošteno. Na spavanje idem spokojan. Samo pomislim jesam li danas nekoga uvredio. Ležem kraj moje žene Miluše misleći na to koliko sam srećan i brate, volim sebe što je sve ovako kako jeste, "ispaljuje" Miloje nad kantom lepka za pločice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tu se novinar predao i batalio ideju da će pisati priču o renoviranju. Miloje se nije predao, kao što nije nikada u životu, sada je već jasno.

- Ono što ja zapravo imam, ne plaća se i niko ne može da mi otme. Imam dve zlatne ćerke, obe udate, imam zetove i unuke. Imao sam u martu i 65 svećica na rođendanskoj torti iznenađenja i punu kuću gostiju. Ćerke sam naučio da muževe biraju po duši, ne po lepoti, jer onome sa lepom dušom to pređe i na lice, pa ti ceo bude lep. A onda, imam moju Milušu, moju suprugu koja me "drži". To je osnovna stvar! To je najveće bogatstvo, imati dobar brak! Pravi muškarac ne može gledati tuđu ženu, a svoju da ne gleda. To radi samo onaj ko ne zna ništa, ko je blesav, zaključuje zidar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada ga posao ponese, Miloje zapeva, bilo da je u nečijoj kući ili stanu. Na repertoaru su mu Lepa Lukić, Snežana Đurišić i Dobrivoje Topalović. Kad mu nije do pevanja, zasvira frulu.

Pogledajte video ovde:

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Godzilla.

    4. maj 2016 | 23:01

    Ziv bio majstore...

  • Munze Konza

    4. maj 2016 | 23:12

    Bravo za tekst.

  • petar

    4. maj 2016 | 23:19

    bravo za onoga ko je napravio ovu reportazu i hvala mu za to a ne da citamo o glupostima bahate djece od bahatih roditelja kao sto su recimo Ceca Brena i mnogi drugi jer nas to ne interesuje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA