Evo kolike su šanse da UBIJETE NEKOGA, ako telefonirate dok vozite!

Kada samo jednom pogledate na mobilni telefon - i odmah nazad na put - zapravo niste vodili računa šta se dešava na 10 metara puta

  • 5

Oni koji telefoniraju u toku vožnje ovaj prekršaj prave ubeđeni da situaciju drže pod kontrolom i da im korišćenje telefona ne remeti pažnju. Statistika, međutim, pokazuje ne samo da ovaj stav nema veze sa istinom, već i to da je telefoniranje u toku vožnje jedan od dva najčešća uzročnika saobraćajnih nesreća.

 

DRASTIČNO SKOČILE KAZNE ZA TELEFONIRANJE TOKOM VOŽNJE: Nema više izvlačenja!

 

Nažalost, većina vozača u ovake podatke poveruje tek pošto ih lično proveri, kada je za mnoge od njih kasno da menjaju svoje loše navike i prestanu da ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju.

 

Ukoliko i vi spadate u takve, možda će vas u to da je ovo stvar života ili smrti ubediti matematika.

 

Naime, s obzirom da skretanje pogleda ka mobilnom telefonu traje o,3 sekunde, ako uzmete u obzir da se vozilo kreće brzinom od 60 kilometara na sat, izračunaćete da vozač - za vreme u koje samo jednom baci pogled na telefon - gubi iz vida 5 metara puta.

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Prilikom vraćanja pogleda sa telefona na put - vozač troši još 0.3 sekunde, tj. ne motri na dodatnih 5 metara puta.

 

Ovo znači da onda kada samo jednom pogledate na mobilni telefon - i odmah nazad na put - zapravo niste vodili računa šta se dešava na 10 metara puta.

 

 

S obzirom da vozači mnogo duže i mnogo češće gledaju na svoj telefon umesto u to kuda voze i ko se još nalazi na tom putu, dolazi se do ko zna koje (kilo)metraže koju vozač prelazi praktično žmureći, budući da je sasvim svejedno da li spavate ili kucate sms poruke, dokle god ne gledate kroz šoferšajbnu i/ili retrovizore.

 

Podelite sa nama u komentarima "susrete" sa ljudima koji imaju običaj da voze i telefoniraju u isto vreme.

 

(J.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Only

    4. maj 2016 | 16:10

    Sve bi to bilo u redu kad bi se zakon postovao,i kad bi za sve vazila ista pravila. Bez izuzetaka. A ne kao sto je sada,da sa jednom crvenom prodjes,i uz osmeh usmeno upozorenje je tu,i tu se svaka prica zavrsava.

  • victoria

    4. maj 2016 | 17:31

    Jasam se vozila u medjugradskom autobusu gde je vozac pisao poruke. A jednom je jedan prebrojavao novac dok smo prolazili pored provalije.

  • T

    4. maj 2016 | 16:01

    A ako se telefon koristi kao GPS? Kako se onda racuna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA