ISTORIJSKA ODLUKA: Građani Turske će do kraja godine u EU putovati BEZ VIZA

Turski građani će bez viza moći da do tri meseca putuju u EU tek kad do kraja godine turske vlasti za takva putovanja svojih državljanja obezbede biometrijske pasoše

  • 19

Evropska komisija predložila je danas vladama članicama EU liberalizaciju viznog režima za turske državljane do kraja juna za putovanje do 3 meseca, prenose agencije.

ERDOGAN BLIZU SVOG CILJA: Bezvizni režim za Tursku 4. maja

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager objavila je na tviteru saopštenje Evropske komisije u kojem se navodi da EK predlaže liberalizaciju viznog režima za građane Turske.

To je deo sporazuma EU-Turska o zaustavljanju priliva ilegalnih migranata preko tursko-grčke, a time i spoljne šengenske granice Unije, za šta je EU Turskoj odobrila i pomoć za zbrinjavanje sirijskih izbeglica od šest milijardi evra.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako je izjavio potpredsednik EK Frans Timermans, Ankara je ostvarila bitan napredak u ostvarivanju "putne mape" za primenu 72 uslova za bezvizni režim, a konačna odluka ključnih ustanova EU će uslediti do kraja juna, ako turske vlasti u međuvremenu hitno sprovedu preostalih pet bitnih uslova za viznu liberalizaciju.

Timermans je naglasio da su tih pet uslova suzbijanje korupcije, sporazum o saradnji turskih vlasti s evropskom policijskom agencijom Europol, pristanak Ankare na saradnju u pravosuđu sa svim državama EU, mere zaštite podataka u skladu s normama Unije, kao i prepispitivanje turskog zakona o terorizmu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Turski građani će bez viza moći da do tri meseca putuju u EU tek kad do kraja godine turske vlasti za takva putovanja svojih državljanja obezbede biometrijske pasoše.

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos je izjavio da su vlasti u Ankari stavile do znanja rešenost da što pre sprovedu sve uslove, ali će EK pažljivo nadzirati kako se to ostvaruje.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    4. maj 2016 | 18:13

    Sve je to deo plana!

  • Boban

    4. maj 2016 | 17:05

    Ja mislim da je ova Merkelova veća muslimanka od Bin Ladena.

  • Србин из Босне

    4. maj 2016 | 15:53

    Искрено и најдубље саучешће болесној Европи.Жали Боже свог труда који је приложила Русија да задржи ово надолазеће зло са југоистока.Све џаба кад је болесну Европу(у коју нас ова наша полтронска и издајничка власт вуче зарад искључиво сопствених интереса),преплавила најезда бјеле куге,хомосексуализма,екстремна исламизација...А нису ни свјесни колико им Америка монтира зла(ратови,избјеглице...) и хушка на Русију.Кад ће неко да отвори очи у каже ДОСТА?!Сад су још подлегли уцјени једне турске.(или нас пустите да вршљамо по вама или вам шаљемо милионе избјеглица које су у ствари МИ сами).Европо почивај у миру што се мене тиче.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA