FRANCUSKA BIRA NOVOG PREDSEDNIKA: Raspisani izbori za 23. april sledeće godine!

Aktuelni predsednik iz redova socijalista Fransoa Oland, najnepopularniji je predsednik u savremenoj francuskoj istoriji sa podrškom samo 13 odsto birača i prema svim anketama javnog mnjenja doživeće poraz u prvom krugu

  • 1

Francuski predsednički izbori zakazani su za 23. april iduće godine, a u slučaju potrebe, drugi krug će biti održan dve nedelje kasnije, 7. maja, saopšto je portparol vlade Stefan Lefol.

Parlamentarni izbori u Francuskoj predviđeni su za jun 2017. godine.

Aktuelni predsednik iz redova socijalista Fransoa Oland, najnepopularniji je predsednik u savremenoj francuskoj istoriji sa podrškom samo 13 odsto birača i prema svim anketama javnog mnjenja doživeće poraz u prvom krugu, prenosi AFP.

Levica je pred izbore iduće godine oslabljena i podeljena između vlade za koju se smatra da ide prema centru i glasne disidentske grupacije, dodaje francuska agencija.

Šezdeset jednogodišnji Oland je svoj predsednički mandat bazirao na obećanju da će smanjiti nezaposlenost koja još iznosi oko 10 odsto.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Nikolas Srakozi, koji je izgubio izbore od Olanda 2012. godine, još nije zvanično najavio da će se kandidovati, ali malo je onih koji sumnjaju u njegovu želju da se vrati u Jelisejsku palatu pod zastavom svoje nove Republikanske stranke.

Glavni među njegovim rivalima je bivši ministar spoljnih poslova Alan Žipe, 70.godišnji gradonačelnik Bordoa, koji je bio i premijer u vreme Žaka Širaka od 1995. do 1997. godine.

Nesporni kandidat kranje desnice Marin Lepen, liderka antiimigracionog Nacionalnog Fronta je već u zamahu kampanje.

Prema anketama, ona će biti među najbolje kotiranim kandidatima sa 28 odsto glasova, ali se očekuje da izgubi u drugom krugu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    4. maj 2016 | 23:07

    Kao što bira Nemačka, Amerika, Engleska...pa i Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA