LUDILO OD IZBORA - KO JE DOŽIVEO DEBAKL? Borku manje glasova od "lajkova", Dverima falio 1 glas za CENZUS pa preskočio i ČEDU

Ludilo od izbora! Telegraf.rs vam donosi analizu glasanja iz totalno drugačijeg ugla koju niste mogli nigde da vidite

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji su završeni, a RIK će večeras u 21h saopštiti KONAČNE rezultate prema kojima će poslanici sa 7 izbornih lista činiti novi saziv Skupštine Srbije! Telegraf.rs vam donosi zanimljivu analizu izbora iz drugog ugla koji je pao u senku ubedljive pobede SNS-a i grčevite borbe za prelazak cenzusa koalicije DSS-Dveri!

OVO JE NAJVEĆA TAJNA IZBORA U SRBIJI! U Skupštinu ulazi 28 partija, evo koja će biti NAJJAČA, a koja NAJSLABIJA (INFOGRAFIKA)

Kao što je odmah, u izbornoj noći 24. aprila bilo jasno Srpska napredna stranka apsolutni je pobednik izbora, a prema do sada objavljenim podacima RIK-a sa 99,99 odsto odrađenih biračkih mesta naprednjaci su osvojili 48,25 odsto!

OVAKO SU GLASALI GRAĐANI VOJVODINE: U parlament pokrajine ušlo devet lista, SNS-u 63 mandata!

Foto: Tanjug / Sava Radovanović / Telegraf.rs Foto: Tanjug / Sava Radovanović / Telegraf.rs

Kao što svi znaju slede liste SPS-JS sa 10,95, SRS 8,10 odsto, "Dosta je bilo" 6,02 odsto, DS 6,02 odsto glasova, Dveri-DS S 5,03 odsto, SDS-LDP-LSV 5,02 odsto.

Telegraf.rs vam donosi analizu izbora "iz drugog ugla"...

Da su ovi izbori zaista bili zanimljivi i u neku ruku "ludi" govori u prilog činjenica da je koalicija DSS-Dveri koja je pre 4. maja kada su se ponavljali izbori na 15 biračkih mesta bila samo 1 glas ispod cenzusa, nakon ponavljanja glasova, ne samo ušla u Skupštinu Srbije već je po broju glasova za 0,01 odsto osvojila više glasova od liste SDS-LSV-LDP!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Da popularnost na društvenim mrežama ne garantuje i uspeh na izborima, najbolje svedoči primer lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, koji je osvojio daleko manje glasova nego što ima pratilaca na Tviteru.

Stefanović ima čak 44.200 pratilaca na Tviteru, a njegova stranka osvojila je tek 35.685 glasova na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila, što je razlika od 8.515 ljudi.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Od zanimljivosti izdvajamo da će svoje poslanike u srpskom parlamentu imati i SVM, Muamer Zukorlić, SDA, Partija za demokrasko delovanje i Zelena stranka i ako je samo SVM osvojio preko 1 odsto glasova tačnije prema podacima RIK-a 1,5 odsto.

Kao što je Telegraf.rs već pisao u Skupštinu Srbije će prema ovim izbornim rezultatima ući čak 28 stranaka, a tako će koalicija oko SNS imati 131 mandat, SPS-JS 29, SRS 22, DS 16, "Dosta je bilo" 16, Dveri-DSS 13, SDS-LDP-LSV 13, SVM četiri, Zukorlić dva, SDA Sandžaka dva, Partija za demokrasko delovanje i Zelena stranka po jedan mandat.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

ZUKORLIĆ JAČI OD UGLJANINA!

Još jedna zanimljivost izbornih rezultata vanrednih izbora je i ta što je doskorašnji muftija Muamer Zukorlić koji se prvi put kandidovao na republičkim izborima osvojio više glasova od "iskusnog izbornog vuka" lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Zukorlićeva lista osvojila je 0,86 odsto, a Ugljanin 0,8 odsto glasova!

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

NAJVEĆI GUBITNICI:

Vanredne parlamentarne izbore 2016. godine po dobrom neće pamtiti liste ZAVETNIKA, Republikanske partije, "Mladi sa stavom" i Srpsko ruski pokret jer su "osvojili" veoma malo glasova i kreću se prema rečima mnogih analitičara na nivou statističke greške.

Ipak, mora postojati lista koja je dobila najmanju podršku, a to je na ovim izborima bila lista pod rednim brojem 13 - Republikanska stranka - Nikola Sandulović za koju je glasalo samo 0,12 odsto od izašlih birača!

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

RIK mandate novim poslanicima mora da dodeli u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, a rok za konstituisanje republičkog parlamenta je 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    5. maj 2016 | 17:23

    Najveci debakl,poraz dozivela je demokratska stranka,i to sasvim zasluzeno.

  • Maca

    5. maj 2016 | 18:30

    Najbitnije da je SNS dobio većinu ovi ostali su smešni, a Borka da ne komentarišemo.

  • jeca

    5. maj 2016 | 15:51

    Bitno je da se zna da su Naprednjai pobednici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA