≫ 

Vernici danas obeležavaju sećanje na spaljivanje MOŠTIJU SVETOG SAVE!

U vreme turske tiranije srpski narod se skupljao kod moštiju svog svetitelja da traži utehu i lek

  • 5

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju sećanje na spaljenje moštiju Svetog Save, koje su  prenete iz Trnova iz Bugarske u Srbiju, i sahranjene u manastiru Mileševi, zadužbini kralja Vladislava (1234-1243 g.), sinovca Svetoga Save.

Da li ste znali da izgradnja HRAMA SVETOG SAVE traje više od 100 GODINA? (VIDEO) (FOTO)

U vreme turske tiranije, srpski narod se skupljao kod moštiju svoga Svetitelja, da traži utehu i lek. Mošti Svetoga Save zaista su bile za Srbe nepresušni izvor svakog plemenitog nadahnuća, svakog evanđelskog pregnuća, revnosti, vere, ljubavi, nade, utehe, radosti, okrepljenja.

Ako je srpskoj duši bio potreban lek od neke boljke, nalazila ga je u čudotvornim moštima svog najvećeg Svetitelja i svebrižnog utešitelja.

Ako je srpskoj duši bila potrebna sveta sila, koja zasigurno spasava od svakog greha, od svake muke, od svakog zloduha, ona je tu silu crpla iz svetog groba i svetih moštiju Svetoga Save.

Foto: Tanjug/ Nenad MIlošević Foto: Tanjug/ Nenad MIlošević

Ako je Srbima, kao narodnoj celini, bila potrebna ma kakva pomoć, oni su je tražili i nalazili u Mileševi kod svoga besmrtnog Svetitelja i čudotvornog Prosvetitelja.

Svakom pravom Srbinu on je bio u svim nevoljama uteha, u svim tugama radost, u svim patnjama sapatnik, u svim gresima izbavitelj, u svim smrtima spasitelj i vaskrsitelj.

Bojeći se da se iz Mileševe, gde počivahu mošti duhovnog oca i duševoditelja celokupnog roda srpskog, ne digne buna na Turke, Sinan paša Beogradski naredi da se telo Svetog Save prenese iz Mileševe u Beograd i spali.

Foto-montaža: Wikimedia Zeljkokiss/MOSSOT Foto-montaža: Wikimedia Zeljkokiss/MOSSOT

Na čelu turske vojske koja je otišla po telo Svetog Save bio je Ahmet beg Oćuz. Vojska upadne u Mileševu na Veliki Petak 1594. godine, načini pokor, uzme iz kivota telo Svetoga Save i prenese u Beograd Sinan paši. I u subotu, 27. aprila 1594. godine, Sinan paša spali telo Svetog Save u Beogradu, na Vračaru. Plačem i lelekom bi propraćen širom cele srpske zemlje ovaj jezoviti događaj. A jedan nepoznati monah zapisa: "Da se zna kada sažegoše Turci Svetoga Savu, arhiepiskopa srpske i pomorske zemlje, u Beogradu; i načelnik beše vezir Sinan paša, koji bejaše pred vojskom...".

No sa spaljivanjem moštiju Svetiteljevih obesni paša agarjanski ne spali Svetitelja, koji osta živ pred prestolom Božjim na nebesima i u srcu i duši svoga naroda na zemlji-"Sinan paša vatru pali, telo Svetog Save spali; al' ne spali slave, niti spomen Save!" - Bogonosni otac naš Sava, apostol i svetitelj Božji, postade posle smrti i mučenik Hristov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    10. maj 2016 | 09:18

    Kada vandali spale mošti jednog sveca to samo zabeleži istorija i ništa više . A kada sruše ferhadiju i vrate kamen u izvornom obliku to je onda zločin !

  • Maljenkaja

    10. maj 2016 | 14:10

    Njegovu velicinu bolje poznaju oni koji su se Boga odrekli, i zato do danasnjeg dana ruse hramove osvestane Imenom njegovim,poricu svetost i dela njegova,ali uzalud! Ta Svetlost se ne gasi i ne tamni! Ljubav je to i vecno mu i slava i hvala.

  • milan

    10. maj 2016 | 09:59

    Sveti sava je postojao i on je sin stefana nemnje koji je bio vladar srbije a sava kao sin svakog vladara je ziveo u izobilju i razvratu bilo mu je dostupno sve sto obicni ljudi nisu mogli ni sanjati a on u svojoj neumerenosti u zivotu se razboleo stefan nemanja nije imao izbora i poslao ga u svetu goru da ga odvoji od poroka koji su mu bili dostupni naravno u svetu goru moze se zamonasiti svaki veliki donator sto stefanu nije bio problem ...itd sto se namece zakljucak koji su to parametri i osobine da bi nekg proglasili za tkz sveca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA