≫ 

Vernici slave SVECA AHMEDA, koji je postao hrišćanin ZBOG ROBINJE!

Ahmed je bio Turčin, koji je postao hrišćanin i zbog toga izgubio glavu

  • 11

Vernici i SPC na današnji dan proslavljaju mučenika Ahmeda. On je živeo u Carigradu, a imao je sluškinju koja je bila Ruskinja i koja je bila pravoslavne vere.

Po njegovoj dozvoli, ova robinja je praznicima odlazila u crkvu. On je primetio da ona kada se vrati iz crkve ima divan miris, pa ga je zanimalo šta to ona jede tamo, kada tako miriše.

Ona mu odgovori da jede naforu i pije svetu vodicu. Ahmed tada prizva jednog sveštenika i zamoli ga da mu obezbedi jedno mesto u crkvi gde bi stajao za vreme službe kada patrijarh bude služio.

Kada u toku svete liturgije Patrijarh blagosiljaše narod, Ahmed vide gde iz trosvećnjaka i patrijarhovih prstiju izbijaju zraci i padaju na glave svih prisutnih hrišćana, samo ne padaju na njegovu, Ahmedovu glavu.

Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Videvši ovo čudo, Ahmed posle svete liturgije pozva sveštenika i odmah primi sveto krštenje. Krstivši se Ahmed ostade potajni hrišćanin.

Tako na nekom skupu uglednih ljudi raspravljali su o tome, ko je najveći, i šta je najveće u ovome svetu. I kad upitaše Ahmeda šta o tome misli on je izjavio: "Najveće od svega u svetu jeste vera hrišćanska".

I onda Ahmed neustrašivo objavi da je hrišćanin. Zbog toga Ahmedu bi glava odsečena. I tako on mučenički postrada za gospoda Hrista.

Sveti Ahmed postrada u Carigradu 1682. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbijasine

    16. maj 2016 | 13:57

    Pravi hriscanin za primer, prividja mu se, i ima robinju!

  • victoria

    16. maj 2016 | 09:56

    Nije se pokrstio zato sto je verovao u Boga i Hrista nego sto je video cuda. To je pogresan motiv da bi neko bio hriscanin. Isus je rekao za takve da su pokvareni. Potrebno je uveravati se iz Svetog Pisma sta je istina i oponasati Isusa Hrista. Svi danas koji idu po manastirima da dozive cuda su Bozji neprijatelji jer nisu poslusni onom sto je Hrist poucavao.

  • Zakon

    16. maj 2016 | 13:24

    Tesko njemu na sudnjemu danu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA