VINČA OSTALA BEZ IJEDNOG DINARA: Arheološka istraživanja obustavljena do daljnjeg (VIDEO) (FOTO)

Muzej grada Beograda ovim projektom tražio je da mu se odobri budžet u iznosu od 6.520.000 dinara

  • 17

Arheološko nalazište u Vinči ove godine neće sprovoditi istraživanja, niti bilo kakve delatnosti na zaštiti ovog značajnog spomenika kulture, a razlog za ovakvu situaciju je prema navodima nadležnih - nedostatak novčanih sredstava!

ODE NAM BLAGO U PROPAST! Britanci prodaju vinčansku figuru za 200 evra!

Eminentni srpski arheolog Nenad Tasić, na svom Fejsbuku napisao je da je projektni tim Vinče učestvovao na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, za finansiranje u oblasti istraživanja, zaštite i korišćenja nepokretnog kulturnog nasleđa, ali da nije dobio nijednog dinara za ovogodišnje aktivnosti.

- Nažalost, stanje nalazišta se odbijanjem naših projekata sanacije nije popravilo. Niti će! Ono što trenutno najviše nedostaje Vinči je novac za završetak izrade projekta sanacije nalazišta i izradu tehničke dokumentacije za taj posao. Bez toga se prema zakonima ne smeju ni preduzimati delatnosti na sanaciji. A Vinča je ugrožena odronima, divljom gradnjom, poljoprivrednim radovima i aktivnim klizištem - napisao je on i dodao da će ipak, kao i do sada, volonterskim radom pokušati da neke rezultate ostvare na polju digitalizacije, virtuelne rekonstrukcije i sličnih aktivnosti za koje nisu potrebna veća sredstva.

Pogledajte video:

Iz resornog ministarstva za Telegraf su rekli da je na ovogodišnji Konkurs za finansiranje projekata u oblasti istraživanja, zaštite i korišćenja nepokretnog kulturnog nasleđa, pristiglo ukupno 149 konkursnih prijava, ali da ona koju je poslao Muzej grada Beograda za "Projekat zaštite arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči od klizišta i odrona", nije bila dovoljno precizna, odnosno da je nejasno popunjena.

- Kao i prethodnih godina, u skladu sa odredbama Zakona o kulturi, Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je stručne Komisije za izbor projekata po konkursima koje je raspisalo za 2016. godinu. Konkursne komisije odlučuju o izboru projekata na osnovu kriterijuma i merila utvrđenih Pravilnikom o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansuraju iz budžeta Republike Srbije. Komisije su formirane od nezavisnih stručnjaka i profesionalaca i imale su apsolutnu nezavisnost u radu i odlučivanju - piše u odgovoru Ministarstva kulture i informisanja.

Foto: Wikipedia/White Writer Foto: Wikipedia/White Writer

Tu se dodaje da je "u prijavi Muzeja Grada Beograda navedeno da se traže sredstva za izradu Projekta za izvođenje, izvođenje radova na sanaciji (po projektu koji još nije izrađen) i za zaštitna arheološka iskopavanja na delu arheološkog nalazišta, što nije tema za predmetni konkurs, već za Konkurs za finansiranje projekata u oblasti arheološkog nasleđa. Najveći deo prijave odnosi se na izvođenje radova na sanaciji klizišta, iako za njih nedostaje Projekat za izvođenje - kažu u ministarstvu i naglašavaju da je komisija s toga donela odluku o finansiranju projekata koji su u većoj meri ispunili kriterijume i merila konkursa.

Foto: Wikipedia/Codrin.B Foto: Wikipedia/Codrin.B

- Odluka Konkursne komisije Ministarstva kulture i informisanja ne znači da se cele godine neće sprovoditi delatnost na zaštiti ovog kulturnog dobra. Taj posao obavlja i nadležni Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, s toga smo im mi obezbedili sredstva u iznosu od 1.000.000 dinara za izradu Studije izvodljivosti zaštite, prezentacije i korišćenja arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči. Upravo će ova studija, čiji završetak se očekuje uskoro, definisati mesto i ulogu, kao i podelu odgovornosti svih učesnika u zaštiti ovog arheološkog nalazišta, što nije na odgovarajući način rešeno u prethodnim decenijama - dodali su u ministarstvu.

Foto: Wikipedia/Michel wal Foto: Wikipedia/Michel wal

Inače, Muzej grada Beograda ovim projektom tražio je da mu se odobri budžet u iznosu od 6.520.000 dinara.

Konkursna komisija zasedala je u sastavu: Brana Stojković Pavelka, kao predsednik, dr Svetlana Pejić i Estela Radonjić Živkov, kao članovi komisije i Vesna Maricki Ostojić, u ulozi sekretara.

(S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    15. maj 2016 | 11:17

    Valjda razmisljaju,kad je opstala, od neolita do danas,potrajace, jos koju - godinu?... (Pored ekonomskog,svedoci smo i sistematskog uustavanja kulture.Drzava koja nema sredstva, za opstanak najstarijeg neolitskog nalazista, je -u potpunom rasulu.A mozda ce doci, neki strani investitor?Pa, i Vinca je - na vodi.)...

  • Uki

    15. maj 2016 | 21:12

    Onako samo raymi[ljam, ali nekako je najlakše reći da je Muzej nejasno popunio formular?? Više je čudno šta komisija Ministarsva nije razumela.. Da Vinča već godinama propada, da je od 2014. ugrožena poplavama, da je potreban projekat njene zaštite, i da su arheološka iskopavanja neophodna da bi se zaštita realizovala.. Ali tamo sede neka tri stručnjaka, kojima to ništa nije jasno..

  • tasa

    14. maj 2016 | 00:52

    Za Vincu se mora bezbediti novac--kako god. To je kulturno bogatstvo i nasledje Srbije. Znam da imaju i edukativnu delatnost za mlade. Stavite ovo kao glavni clanak na sajtu umesto izjava nekih propalih aveta proslosti. Domovina se brani lepotom i cuvanjem. Ovo su kljucna pitanja za rodoljublje--ne neke besmislene rasprave. Usput, za ovo bi trebalo da postoji stalni godisnji fond--ne konkursi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA