Nemačka je napravila toliko struje u jednom danu, da je morala da plaća ljudima kako bi je koristili više

Vlasti u Berlinu najavile su da će "ubrizgati" 17 milijardi evra u programe namenjene uštedi električne energije, u sklopu prelaska države na obnovljive izvore energije

  • 6

Nemačka ima sjajne rezultate u prikupljanju obnovljive energije, zbog čega su cene struje pale na negativne brojeve, te se potrošačima skoro plaća da troše struju.

VEČERAS JE SRBIJA UGASILA SVETLA: Ove godine smo oborili rekord u akciji "Sat za našu planetu" (FOTO)

U sunčanim i vetrovitim danima preko solarnih ploča i turbina na vetar pribavlja se čak do 87 odsto električne energije.

Nemačka je jedna od nekoliko vodećih evropskih zemalja koje se sve više oslanjaju na čistu energiju, dok, istovremeno, rade na potpunom odbacivanju korišćenja fosilnih goriva. Prošle godine izvori obnovljive energije učestvovali su sa 33 odsto u ukupnoj potrošnji.

Kako se proizvodnja energije u elektranama na ugalj i nuklearni pogon ne može brzo prekinuti, Nemci su prisiljeni da i dalje prodaju struju elektro-mreži, pa makar imali i gubitke. To znači da, u suštini, omogućavaju industrijskim potrošačima da zarađuju novac trošeći struju.

Nemačka želi potpuni prelazak na obnovljivu energiju do 2050. godine, a uskoro će vlada objaviti i formalnu odluku o napuštanju fosilnih goriva.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Ugalj je još uvek izvor 40 odsto električne energije stvorene u Nemačkoj i smatra se važnim delom stabilnog snabdevanja, s obzirom na to da Nemačka napušta nuklearne elektrane i zamenjuje ih obnovljivim izvorima.

Vlasti u Berlinu najavile su da će "ubrizgati" 17 milijardi evra u programe namenjene uštedi električne energije, u sklopu prelaska države na obnovljive izvore energije.

Novi paket programa podrazumeva subvencije za bolju izolaciju objekata, državnu pomoć za istraživanja u oblasti energetske efikasnosti i za instalacije pametnih električnih brojila.

- Najčistija i najjeftinija energija je ona koju ne koristimo - izjavio je vicekancelar i ministar ekonomije Zigmar Gabrijel tokom predstavljanja ovih programa.

Foto-Ilustracija: eps.rs Foto-Ilustracija: eps.rs

Nemačka je u 2011. godini odlučila da do 2022. godine "stavi tačku" na proizvodnju nuklearne energije, i da u ovom veku pređe na čistu energiju sa fosilnih goriva.

Smanjenje potrošnje struje je ključni stub ovog plana, a cilj je da se korišćenje energije sa nivoa iz 2008. godine snizi za petinu do 2020. godine i za polovinu do 2050. godine. U periodu od 2008. do 2014. godine, potrošnja električne energije u Nemačkoj je pala za preko osam odsto, ali je Gabrijer poručio da moraju biti preduzeti dodatni napori.

(Telegraf.rs/ Izvor: dailymail.co.uk/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 21.Vek

    13. maj 2016 | 17:18

    Putuj Evropo!

  • Djole

    13. maj 2016 | 19:27

    Nije da oni oce da izbace saogrevanje fosila tj uglja radi proizvodnje struje vec su sve zalihe potrosli :D

  • ATIMUS

    14. maj 2016 | 16:12

    A u srbiji ako trosis vise struje kaznjavaju te sa vecom cenom .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA