DEČAK (13) IZBO MLADENA TOMIĆA samo zbog jednog "pogrešnog" pogleda

Maloletnička delikvencija je godinama unazad u porastu, a posebno zabrinjava podatak da su oni sve veće žrtve narko-bosova u čije ime postanu egzekutori

  • 9

Maloletničko nasilje je u sve većem porastu u Srbiji, a tome u prilog govori i saznanje da je dečak (13) iz Bogatića, koji je priznao da je nožem na Kvantaškoj pijaci u Novom Sadu 12. maja napao Mladena Tomića (43) i zario mu nož u leđa, samo zato što je pogledao njegovu rođaku.

Prema podacima iz policije, prvo je došlo do svađe u kojoj su učestvovali njegov otac i dva rođaka, a zatim je on uzeo nož i zario mu ga u leđa. Tomiću je lekarska pomoć ukazana i nije u životnoj opasnosti, piše Alo.

Ipak, dečakov otac i dva rođaka su pušteni, a tužilaštvo treba da li odluči da li će biti krivično gonjeni i za koja krivična dela, a protiv oca će najverovatnije biti podignuta krivična prijava zbog zanemarivanja deteta.

Samo nekoliko dana kasnije, skoro ista situacija se dogodila u centru Beograda. I tada je akter bio maloletnik koji je nožem nasrnuo na starijeg muškarca i naneo munekoliko ubodnih rana u predelu leđa i nogu. Napad se dogodio u nedelju oko četiri ujutru na uglu Gospodar Jevremove i Višnjičke. MUP je potvrdio da je povređeni hitno prevezen na reanimaciju Urgentnog centra dok je napadač identifikovan i uhapšen.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Maloletnička delikvencija je godinama unazad u porastu, a posebno zabrinjava podatak da su oni sve veće žrtve narko-bosova u čije ime postanu egzekutori. Prema statističkim podacima kako piše ovja list, u Novom Sadu je prošle godine u pet akcija "Školarac" zaplenila 33 noža i pet pištolja, a maloletnici su u ovom gradu počinili čak 10 odsto krivičnih dela.

U proseku, deca između 16-17 godina služe kaznu u vaspitno-popravnim domovima, a za njima slede mlađi prestupnici uzrasta 15-16. U vaspitno-popravnom domu kaznu služe najviše onih koji su punoletni ili su bar blizu punoletstva.

Ipak, zločin koji je po brutalnosti ostao upamćen je onaj od 18. oktobra 1997. godine koji se dogodio u centru Beograda, kada su skinhedski M. Ć. (17) i I. F. (17) ubili Dušana Jovanovića (14), šutirajući ga cokulama i udarajući ga pesnicama sve dok mu nisu slomili vrat i ubili ga samozato što je Rom.

Prema Krivičnom zakonu, deca do 14 godina ne odgovaraju za zločin i šalju se u vaspitnu ustanovu zbog socijalne zaštite. Mlađim maloletnicima, od 14 do 16 godina izriču se vaspitne mere upozorenja i usmeravanja, pojačanog nadzora ili upućivanja u vaspitnu ustanovu, a starijim maloletnicima, od 16 do 18 godina, irzičuu se i vaspitne mere i kazna maloletničkog zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    16. maj 2016 | 10:13

    Prevencija je jedino rešenje, kad stignu do ustanova, obično je kasno. Radila sa njima, ne žele da se menjaju, odabrali su svoj put:-(

  • ana

    16. maj 2016 | 10:47

    to sve pocinje od roditelja. dete kad se odluci na tako nesto prezivelo je sveg i svasta u detinjstvu razne traume i probleme iz mirne kuce gdje ima ljubavi i vaspitanja tako se nesto ne desava

  • nenad ns

    16. maj 2016 | 09:46

    Njegov ubod od noza boli kao I od nekog punoletnog tako da kazne treba da budu iste.pa nisu oni bebe pa kad te udari po glavi ne boli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA