OSUĐEN KNJIŽEVNIK ZORAN ĆIRIĆ: Mora da plati 100.000 dinara zbog pretnji niškom gradonačelniku!

Ćirićev branilac advokat Boško Ristić najavio je žalbu sa obrazloženjem da nema dokaza da je njegov klijent uputio inkriminisane poruke, jer javna tužba nije uspela da obezbedi listing telefonske komunikacije između pisca i trojice političara koji su primili pretnje upućene Perišiću

  • 2

Dobitnik Ninove nagrade Zoran Ćirić osuđen je danas na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara zbog ugrožavanja sigurnosti gradonačelnika Niša Zorana Perišića jer mu je krajem 2013. godine preko trojice niških funkcionera uputio četiri preteće poruke.

EVO ŠTA JE PISALO U PRETEĆIM PORUKAMA: Počelo suđenje piscu za napad na gradonačelnika Niša! (FOTO)

U obrazloženju ovakve odluke Osnovnog suda u Nišu navedeno je da je krivično delo izvršeno, iako Perišić nije neposredno dobio te poruke već su one upućene niškim političarima Igoru Novakoviću, Miletu Iliću i Draganu Čorbiću, koji su mu ih prosledili. U njima su po oceni suda sadržane ozbiljne pretnje koje su kod niškog gradonačelnika izazvale uznemirenost, strah i nesigurnost za članove njegove porodice jer jer mu je zaprećeno da će biti raskomadan, da će mu deca biti mrtva te da će mu seme biti zatrto.

Darko Kostić osuđen na 40 godina zatvora za MONSTRUOZNO ubistvo i silovanje male Ivane (14)!

Ćirićev branilac advokat Boško Ristić najavio je žalbu sa obrazloženjem da nema dokaza da je njegov klijent uputio inkriminisane poruke jer javna tužba nije uspela da obezbedi listing telefonske komunikacije između pisca i trojice političara koji su primili pretnje upućene Perišiću. Takođe, on je naglasio da nema elemenata krivičnog dela za koje se Ćirić tereti jer je sam Perišić na suđenju priznao da ga se ne plaši, čak da se u odnosu na njega oseća snažno, superiorno i zdravo. Ukazao je na to da Ćirić nije imao ni motiv da preti gradonačelniku jer mu je on lično uručio najviše priznanje grada Niša - nagradu „11. Januar“.

Devet Albanaca osuđeno zbog regrutovanja džihadista!

Ćirić je tokom celog suđenja tvrdio da su poruke deo njegovog umetničkog performansa, a u svojoj završnoj reči istakao je da je žrtva medijske i političke kampanje jer ne pripada nijednom establišmentu i kritički je orijentisan prema svakoj vlasti.

Ukoliko Ćirić ne plati novčanu kaznu u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude, ona će mu biti zamenjena zatvorskom tako što će za svakih hiljadu dinara odležati po jedan dan. On je kazao da para nema i da će, ukoliko njegova žalba ne bude uvažena, otići iza rešetaka.

(D.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јужнопругаш

    16. maj 2016 | 18:36

    Перишић је обична керефека, а не градоначелник (за то је ипак потребна кичма), али у овом случају ми је изузетно драго што је Ћирић кажњен, јер је то тек пуж над пужевима!

  • Rubi

    17. maj 2016 | 23:14

    Pisac ne može da izbegne svoju socijalnu odgovornost skrivajući se iza umetničke slobode. Ako se pisac oseća kao revolucionar,onda treba da trpi svoju promociju. Dr Petišić je iskoristio svoje građansko pravo da se zaštiti a ne da napada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA