≫ 

MAJSKI SNEG SRBIJI NANEO VELIKU ŠTETU: Očekuje se manja proizvodnja maline i do 30 odsto!

- Šteta je dosta manja na ostalim kulturama zato što one nisu bile u fazi vegetacije koja može biti kritična za formiranje ploda - rekao je Leposavić

  • 17

Šteta koje je današnji sneg izazvao u glavnom proizvodnom malinarskom regionu u Srbiji kreće se prema prvim procenama od 10 do 30 odsto, što će sve zajedno uz pređašnje loše vreme i nepovoljne uslove za razvoj maline dovesti do značajne redukcije proizvodnje u našoj zemlji, rekao je Aleksandar Leposavić naučni saradnik u čačanskom Institutu za voćarstvo.

POSAO SNOVA I TO U SRBIJI: Za radnom snagom vlada POMAMA, potrebno je samo da prihvatite OVE uslove

- Posle prestanka padavina i prestankom vlažnog perioda ulazimo u sušniji period i pojavu masovnog sušenja zasada u našoj zemlji - rekao je Leposavić za "Glas zapadne Srbije".

CRVENO BLAGO SRBIJE: Evo koliko može da se zaradi od malina!

On je preporučio proizvođačima ovog jagodičastog voća, da bez obzira na učinjenu štetu poštuju savete svojih zaštitara i hladnjačara i ne posežu za upotrebom nedozvoljenih preparata, što može prouzrokovati problem u plasmanu maline iz naše zemlje.

SNEG U SRBIJI U MAJU UNIŠTAVA MALINE: Pogledajte kako je napadalo 10 CM! (VIDEO)

- Prvi plodovi ove godine mogu se očekivati za nekih 10 do 15 dana zbog ranijeg perioda vegetacije - rekao je Leposavić i dodao da je šteta dosta manja na ostalim kulturama zato što one nisu bile u fazi vegetacije koja može biti kritična za formiranje ploda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ultra

    16. maj 2016 | 19:53

    I šta sad? Opet će malinari da mitinguju i traže da im država nadoknadi zaradu koju su oni u glavi zacrtali? Ajde bre više ne smarajte sa tim malinama. Kad god je u svetu niža cena maline, ovi naši štrajkuju da im država isplati zamišljenu zaradu(i to ne malu). A što se nikad nisu javili kad su imali prinose veće od planiranih, pa da daju višak? I kakva je to ekonomija po kojoj oni funkcionišu. Oni bi kao i bankari, da budu zaštićeni i po svaku cenu da imaju zaradu koliku su planirali. Pa ajd onda tako da rade svi u Srbiji koji nešto proizvode (a što da ne i oni koji se bave uslužnim delatnostima), pa da država pukne za 7 dana. Glupost!

  • usamljeni kauboj

    16. maj 2016 | 19:24

    Dragane ,nzm ko si ti,uz duzno postovanje ukloni komentar ,jer verovatno nisi imao priliku ni da vidis malinu,a moja predposdstavka po tvom komentaru je da nisi osoba koja je kopetetna da govori o tome ,malina je vocka koja uspeva na brdima ,i na brdsko planinskim predelima ,mala edukacija,a za ostalo ako te zanima sam nauci ,pozzz iz Amerike -Strahinja R.

  • ÔDragan

    16. maj 2016 | 18:54

    Pa ljudi gde moze malina na 1000 metara nadmorske visine. Na tim visinama se gaji krompir,sargarepa,heljda i cetinari a ne maline.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA