METEOROLOZI OTKRILI: Srbiju ne čeka PAKLENO LETO!

Ovo leto neće biti tako toplo kao prošle godine, izjavio je prognostičar Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Branko Bijelić

  • 24

Srbija će imati malo toplije leto u odnosu na prosek, ali ne tako toplo kao prošle godine, sa nagoveštajima prosečnih padavina, izjavio je danas prognostičar Republičkog Hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Branko Bijelić.

- Kako se ide ka poznijem letu, temperature bi bile polagano više i vrlo verovatno da bi avgust bio malo topliji u odnosu na prosek, ali ne kao 2012. godine, kad su bili probijani rekordi - rekao je Bijelić Tanjugu, komentarišući najave NASA da će ova biti najtoplija godina ikada.

Rekao je da prognoza zavisi od oblasti gde se gleda, te da treba imati u vidu da je NASA ipak istraživački centar.

- Za razliku od njih, američki Nacionalni centar za prognozu okoline, Evropski centar za prognozu vremena bave se kratkoročnim, srednjeročnim i sezonskim prognozama i imaju malo drugačije informacije - rekao je Bijelić.

Dodao je da se na osnovu temperature površine mora, koja je obično vodeći činilac koji utiče na procese velikih razmera na duži vremenski rok, ukazuje da u oblasti Evrope neće biti tako visoke temperature u toku leta.

Prema prognozama RHMZ, u većem delu Srbije biće prosečno toplo leto, na jugu Srbije malo toplije, a srednja letnja temperatura imaće vrednost u intervalu od 21 do 25 stepeni, sa pođednakom verovatnoćom da će biti vlažno, normalno vlažno ili suvo. Postoje nagoveštaji da će jun i jul biti prosečno topli i prosečno vlažni, srednja temperatura za Beograd u junu biće oko 24 stepena, u julu oko 29, dok će avgust biti topliji i imaće srednje maksimalne temperature vazduha za 0,8 stepeni iznad proseka, što znači da bi srednja avgustovska temperatura u Beogradu bila oko 30 stepeni.

Bijelić je dodao da je sneg koji je pao u Ivanjici, Prijepolju, Novoj Varoši normalna pojava, kao i da se dešavalo da čak i u junu mesecu temperatura padne na 10-12 stepeni.

- Drugim rečima, u oblastima od 800 metara nadmorske visine pa nadalje, u višim, brdovitim predelima ume da pada susnežica i sneg, tako da to nije ništa novo, na Kopaoniku je to sasvim uobičajena pojava - rekao je Bijelić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cugopol

    17. maj 2016 | 09:14

    Hoće kaki, neće kaki...

  • Interesantno

    17. maj 2016 | 08:10

    Vise me brinu ove plate zaposlenih najmenje u regionu najmanje u evropi to je veci problem od temperature

  • Tišljer 036

    17. maj 2016 | 08:18

    Ko koga zeza? Ovi kad kažu pako celo leto ono sneg još tog dane evo sad normalno leto ono progresa sunce hm.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA