≫ 

Vernici slave sveticu koja je preživela spaljivanje i struganje testerom

Svetu Irinu su mučili mnogi carevi, tako što su je stavljali u jendek sa zmijama i škorpijama, spaljivali, ali je ona sve preživela i mnoge prevela u hrišćanstvo

  • 0

Pravoslavni vernici proslavljaju svetu velikomučenicu Irinu. Živela je na Balkanu, u gradu Magedonu, gde je njen otac Likinije bio mali car. 

Rođena je kao ćerka neznabožaca, koji su joj dali ime Penelopa, ali kada se krstila dobila je ime Irina. Nije želela da se uda, i time je jako razgnevila svog oca, ali čudesnim načinom je uspela da ga preokrene u hrišćanstvo, koji je nakon toga razumeo njenu želju.

METEOROLOG OTKRIVA: Kakvo leto je ZAISTA pred nama i koliko treba da verujemo dugoročnim prognozama?

Četiri druga cara su je stavljala na razne muke, kako bi je odvratili od vere. Car Sedekija je zakopao u jendek, koji je bio pun zmija i škorpija, ali anđeo božji je umrtvio ove životinje, i Irina je ostala nepovređena.

Potom su pokušali da je prestružu testerom, ali se testera odbijala od njenog tela, kao da je kamen. Zatim su je vezali za vodenicu i pustili vodu, ali voda nije htela da teče, i tako je ostala živa.

Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Posle je otišla u grad Kalipolj, gde ju je tamošnji car bacao u tri usijana metalna vola, ali mučenica je ostajala živa i nepovređena.

Pošto je preživela sve muke, svojim čudesima prevela je preko 100.000 neznabožaca u Hrišćanstvo. Najzad je legla u svoj grog i naredila da ga zatvore, i posle četiri dana grob je bio prazan. Tako je bog proslavio devicu i  svetu mučenicu Irinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA